Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Φεβ-2020 00:01

  Το ζεστό" χρήμα των ξένων και το ελληνικό στοίχημα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Δεν τα λες και... λίγα, κάθε άλλο. Σχεδόν 29-30 δισ. ευρώ "έριξαν στο τραπέζι των ελληνικών ομολόγων” μέσα σε λίγες μόλις ημέρες οι επενδυτές, μεταξύ αυτών πλήθος ξένων funds, διαχειριστές κεφαλαίων, μακροπρόθεσμου χαρακτήρα διεθνή χαρτοφυλάκια.

  Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα, ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει στις αγορές, σε μια εποχή "κανονικότητας”, ότι η χώρα μας είναι "εδώ” και επιχειρεί να αφήσει πίσω της τα φαινόμενα έλλειψης εμπιστοσύνης και αυξημένου πιστωτικού ρίσκου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, μέσα σε ελάχιστες ημέρες, οι αγορές έδειξαν μια τάση σημαντικού και αυξημένου ενδιαφέροντος προκειμένου να διοχετεύσουν κεφάλαια σε εγχώρια assets. Τα περίπου 18,8 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν για την πρόσφατη έκδοση του δεκαπενταετούς κρατικού ομολόγου, αν αθροιστούν με τα σχεδόν 10-11 δισ. ευρώ που προσφέρθηκαν από επενδυτές για τις εκδόσεις Tier II των Alpha Bank και Πειραιώς, βγάζουν περίπου το νούμερο που σας είπαμε και στην αρχή. Σχεδόν 30 δισ. ευρώ "προσφέρθηκαν” σε ελληνικά assets μέσα σε μια πολύ μικρή χρονική περίοδο, ανεξάρτητα από το πόσα τελικά αντλήθηκαν και έγιναν αποδεκτά, αναλόγως των συνθηκών και των αναγκών της κάθε έκδοσης.

  Αναμφίβολα, τόσο τα προσφερόμενα κεφάλαια και οι εκκωφαντικές υπερκαλύψεις, όσο και η ποιότητα των επενδυτών αλλά και το χαμηλό ή παραπάνω από ικανοποιητικό επιτόκιο που "μπήκαν στο τραπέζι” για να καλύψουν ομολογιακές εκδόσεις τόσο του Ελληνικού Δημοσίου όσο και των τραπεζών, δείχνει "κάτι”. Ότι η Ελλάδα επανέρχεται, έχει σημαντικές προοπτικές μπροστά της, οι αγορές πιστεύουν στις κυβερνητικές προσπάθειες και δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, "βλέπουν” προσεχώς QE, αναβαθμίσεις (κι ενώ ακόμα η χώρα είναι εκτός investnment grade), καλύτερες μέρες αλλά… και αποδόσεις.

  Γιατί, κακά τα ψέματα, εκτός από την εμπιστοσύνη των αγορών και των ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που δείχνει να "κερδίζει” η Ελλάδα, τα funds ενδιαφέρονται και για αποδόσεις, άμεσες αλλά και μεσοπρόθεσμες. Σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, ακόμα και αποδόσεις 1%-2% σε κρατικά ομόλογα ή 4,5%-5,5% σε τραπεζικές εκδόσεις, αποτελούν δέλεαρ για τα χαρτοφυλάκια. Διεθνώς δε, υπάρχει πακτωλός ρευστότητας που ψάχνει για καλύτερες επιδόσεις από τα sub zero ομόλογα ή τις οριακές αποδόσεις, ακόμα και αν θεωρητικά υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο από άλλα assets. Οπότε, προφανώς και ισχύει ότι η χώρα αρχίζει και εξέρχεται -με δυναμικό τρόπο- του... "επενδυτικού και πιστωτικού πάγου”, πλην όμως, υπάρχει και το "κυνήγι των αποδόσεων” από τους αλλοδαπούς διαχειριστές.

  Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν ακυρώνει την πραγματικότητα, ότι δηλαδή, αυτό το μπαράζ εντυπωσιακών εκδόσεων αποτελεί "κομμάτι” του παζλ που συνθέτει την "εικόνα” της Ελλάδας ως προορισμού επενδυτικών κεφαλαίων. Αυτό που ελπίζουν οι παράγοντες της οικονομίας και του επιχειρηματικού κόσμου είναι να παγιωθεί αυτή η κατάσταση σε κρατικές, τραπεζικές και εταιρικές εκδόσεις ώστε η οικονομία και οι επιχειρήσεις να επωφεληθούν της τάσης με σκοπό να ενισχυθούν (κεφαλαιακά, με ρευστότητα, αναπτυξιακά κ.λπ.) και να ισχυροποιηθούν.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων