Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Φεβ-2020 00:01

  Επενδύσεις: Εν αναμονή του... δια ταύτα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η ευχέρεια στην οικονομική διπλωματία αποτελεί ένα από τα ατού του πρωθυπουργού ο οποίος έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων.

  Στα δύο τελευταία ταξίδια σε Γαλλία και Σαουδική Αραβία - Εμιράτα, πέραν των σημαντικών ζητημάτων διεθνούς διπλωματίας και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, σε μία κρίσιμη συγκυρία για τα ελληνικά εθνικά θέματα, ιδιαίτερης σημασίας ήταν και οι διαβεβαιώσεις για εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος από γαλλικά και αραβικά συμφέροντα στη χώρα μας. Άλλωστε, η προσέλκυση επενδύσεων είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης στη χώρα και την δυνατότητα να γυρίσει οριστικά την πλάτη στην απειλή της ύφεσης.

  Θα μου επιτραπεί ωστόσο μία παρατήρηση που δεν έχει να κάνει με την ιδιαίτερα χρήσιμη οικονομική διπλωματία, αλλά με το delivery ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών αυτών από όλη την πυραμίδα, κυβερνητική, διοικητική κλπ... Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μάλλον προβληματικό παρελθόν των επενδυτικών σχέσεων με αραβικά συμφέροντα. Και των σημαντικών εμποδίων και εγκλωβισμών που έχουν οδηγήσει πολλές φορές σε αδιέξοδες σχέσεις. Βεβαίως η τωρινή κυβέρνηση έχει δείξει τις φιλοεπενδυτικές προθέσεις της, ωστόσο παραμένουν προσκόμματα που δημιουργούν τοπικοί Καισαρίσκοι και διάφορες "συντεχνίες".

  Μία ακόμη παρατήρηση έχει να κάνει με το... δια ταύτα. Άλλο η γενική βούληση για επενδύσεις, άλλο η συγκεκριμένη στόχευση. Ας ελπίσουμε ότι έχουν συζητηθεί συγκεκριμένα projects πέραν μίας γενικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Το αναφέρω κυρίως σε σχέση με τις Αραβικές επενδύσεις που πολλές φορές εμπεριέχουν δυσκολίες. Προφανώς και είναι σημαντικό να "ξεκλειδώσουν" τα... αραβικά σεντούκια, αν και οι Άραβες ακόμα δεν έχουν εντελώς ξεπεράσει για παράδειγμα την αδυναμία τους σε διακρατικές συμφωνίες έναντι της συμμετοχής σε διαγωνισμούς.

  Πάντως είναι σημαντική η αναθέρμανση των σχέσεων, ιδιαίτερα και με τα Εμιράτα. Το Αμπού Ντάμπι άλλωστε αποτελεί κορυφαίο παγκόσμιο επενδυτικό βραχίονα. Και είναι κρίσιμης σημασίας η αλλαγή του κλίματος, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί ότι η πιο πρόσφατη ενέργεια, μόλις στις αρχές Φθινοπώρου, δεν ήταν επενδυτική αλλά αντίθετα αφορούσε την απόσυρση της Eagle Hills με έδρα το Αμπού Ντάμπι από το Ελληνικό...

  Σε κάθε περίπτωση μόνο οφέλη μπορούν να προκύψουν από τις επαφές σε κορυφαίο επίπεδο στο πλαίσιο της οικονομικής διπλωματίας. Και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε και τις στοχεύσεις των επενδυτών, ιδιαίτερα των Αράβων - μια και οι Γάλλοι πάνω κάτω ξέρουμε για τι ενδιαφέρονται - τα υποψήφια projects και deals, με... ονοματεπώνυμο, πέραν της πληροφόρησης που ήδη υπάρχει για τομείς ενδιαφέροντος. Ποιοι για τι.... Ώστε να υπάρξουν και απτές προσδοκίες.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων