Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Φεβ-2020 00:01

  "Ελλάς - Γαλλία συμμαχία" και για τα πλεονάσματα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Το θετικό πρόσημο που είχε σε διπλωματικό, επιχειρηματικό αλλά και οικονομικό επίπεδο η πρωθυπουργική αποστολή στη Γαλλία αναβιώνει το παλιό καλό σύνθημα "Ελλάς - Γαλλία συμμαχία". Σε μια εποχή κρίσιμων εξωτερικών θεμάτων που "βράζουν", αλλά και μιας μεγάλης προσπάθειας επιστροφής επενδυτών και προώθησης των ελληνικών αιτημάτων για μεγαλύτερο δημοσιονομικό "χώρο" και για χαμηλότερα πλεονάσματα, αποτελεί –προφανώς– μια σημαντική επιτυχία. Ειδικά στο οικονομικό πεδίο, οι συναντήσεις με εκπροσώπους από 24 γαλλικές πολυεθνικές εταιρείες δίνει, λίγες ημέρες μετά την επιτυχή έκδοση του 15ετούς, ένα ηχηρό μήνυμα.

  Ο δε στόχος για μια πολιτική απόφαση μείωσης των πλεονασμάτων τον Μάιο-Ιούνιο καθιστά το εν λόγω ζήτημα εξαιρετικά επείγον.

  Το θέμα των πλεονασμάτων γίνεται, όσο περνά ο καιρός, όλο και πιο πολιτικό και η στάση του γερμανικού άξονα δεν έχει αλλάξει. Έτσι διαμορφώνεται το πλέγμα των επόμενων πολιτικών επαφών, με μεγάλο ορόσημο το ραντεβού Μέρκελ-Μητσοτάκη τον Μάρτιο.

  Είναι φανερό, λοιπόν, πως ο δρόμος δεν έχει ακόμη ανοίξει. Γι' αυτό και πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη προσοχή στα επόμενα βήματα.

  Τα εμπόδια που ακόμη ορθώνονται πρέπει να αρθούν. Τα "προαπαιτούμενα" πρέπει να γίνουν μέχρι κεραίας. Από τις εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις που εκκρεμούν, όπως αυτές της Εγνατίας και του Ελληνικού, την επιτάχυνση των μεγάλων έργων και την πληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες έως το –πολύ κρίσιμο και δύσκολο– νέο πτωχευτικό δίκαιο.

  Άλλωστε, η πιστή εφαρμογή του κυβερνητικού έργου δεν θα βοηθήσει μόνο στην πολιτική μάχη για νέες παροχές, αλλά και στην εικόνα που έχουν οι "ξένοι" επενδυτές για την Ελλάδα. Οι δύο εκθέσεις των "θεσμών" που θα ανακοινωθούν το πρώτο εξάμηνο δεν θα ανοίξουν μόνο τον δρόμο για τις πολιτικές επιδιώξεις της χώρας, αλλά και για τα ξένα κεφάλαια. Βεβαίως, η χώρα πρέπει πρωτίστως να στηριχθεί στα "πόδια" της, υλοποιώντας το μεταρρυθμιστικό της έργο και ενισχύοντας, έτσι, τη διαπραγματευτική της ισχύ σε όλα τα πεδία.

  Η συγκυρία είναι δύσκολη. Καθώς το νέο μέτωπο του κοροναϊού δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία είναι και ασθενής και ευάλωτη.

   dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων