Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 27-Ιαν-2020 00:01

  Όλα θα κριθούν στις μεταρρυθμίσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Δεν είναι τυχαία η ρήση του πρωθυπουργού από το Νταβός. Είναι πράγματι "κλειδί" η ταχεία ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής διαδικασίας της χώρας.

  Πράγματι, η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει ριζικά. Αυτό αποδεικνύεται από τα μηνύματα των αγορών αλλά και των ίδιων των "θεσμών", οι οποίοι παραδέχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα πως υποεκτίμησαν τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας, με την κυβέρνηση πλέον να στοχεύει σε άνοδο του ΑΕΠ κατά 3% φέτος.

  Η αλλαγή αποδεικνύεται από τους πρόδρομους οικονομικούς δείκτες συγκυρίας και από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας. Αλλά και από το ενδιαφέρον των επενδυτών, το οποίο αρχίζει να φανερώνεται.

  Ωστόσο, οι χρόνιες ανισορροπίες παραμένουν. Το επενδυτικό κενό των 15 δισ. ευρώ ετησίως είναι υπαρκτό, ενώ –πάρα τα Μνημόνια που προηγήθηκαν– οι αναγκαίες τομές για να στηριχθεί πλήρως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν έχουν ολοκληρωθεί.

  Η κυβέρνηση κινήθηκε πολύ γρήγορα τους προηγούμενους μήνες. Με την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων, αλλά και με το δικό της μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, που έλαβε εύσημα ειδικά στο πεδίο της ψηφιακής διακυβέρνησης και του Δημοσίου. Η θετική ανταπόκριση των "θεσμών" φάνηκε στις επαφές που έγιναν στην Αθήνα τις προηγούμενες ημέρες, αλλά και στη θετική ανταπόκριση που είχε από τις Βρυξέλλες το αίτημα του υπουργού Οικονομικών για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

  Οι δανειστές διάκεινται θετικά, στηρίζοντας την οικονομική και μεταρρυθμιστική πολιτική που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο, ο χρόνος ήταν λίγος για να καλυφθεί η υστέρηση ετών.

  Έτσι, οι δύσκολες αποφάσεις και κινήσεις είναι μπροστά. Η κυβέρνηση πρέπει να δράσει με ταχύτητα για να διασφαλίσει τον δρόμο που έχει η ίδια χαράξει. Πρέπει να θωρακίσει τη χώρα και να υποστηρίξει έτσι τη διαπραγματευτική προσπάθεια για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, για την ταχύτερη και μεγαλύτερη δυνατή μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών.

  Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, πρέπει να ανατραπούν. Αν κάποιοι δεν ακολουθούν με την ίδια ταχύτητα, θα πρέπει να είτε να προσαρμοστούν είτε να αλλάξουν.

  Η ορμή των πρώτων μηνών πρέπει να έχει συνέχεια και διάρκεια. Γιατί από αυτήν κρίνονται πολλά...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων