Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 24-Ιαν-2020 00:01

  Το ΧΑ, η Fitch, το stock picking και το rotation

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Οπως αναφέρουν οι αναλυτές, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει την αναβάθμιση της σύστασης από τον οίκο Fitch, δηλαδή του outlook σε θετικό. 

  Και κατά κάποιους επαγγελματίες του χώρου αυτή η κίνηση προς επίπεδα των 940-950 μονάδων, το ανοδικό σερί που συνεχίστηκε έστω και με χαμηλές αποδόσεις στις αρχές του 2020, δείχνει να αφομοιώνει την ετυμηγορία του διεθνούς οίκου αξιολόγησης. Προφανώς και κάθε περαιτέρω θετική κίνηση από τον αμερικανικό οίκο θα είναι καλοδεχούμενη, καθώς κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν και την έκπληξη, δηλαδή η Fitch να… ανεβάσει την Ελλάδα και την οικονομία πιο κοντά στην υψηλότερη κατηγορία. Αλλά ας πάμε με τα λίγα, με την ελπίδα να έρθουν τα περισσότερα. Ανάλογα λοιπόν με τη βαθμίδα…

  Ξεκινήσαμε με αυτόν τον τρόπο καθώς αναμένεται η πρώτη "ετυμηγορία" του έτους, όπου παράλληλα θα αξιολογηθούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας με βάση το πρώτο εξάμηνο της νέας διακυβέρνησης, που εκκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι. Κατά πόσο ο οίκος θα προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας, αν θα συμπεριλάβει και την πιστοληπτική αξιολόγηση, αν μείνει σε αυτά που έχει δώσει, θα το μάθουμε το βράδυ. Μια φορά πάντως, από το καλοκαίρι του 2018 όταν και ο εν λόγω οίκος προχωρούσε στην τελευταία αναβάθμιση της οικονομίας μας, έχει κυλήσει κάμποσο νερό στο αυλάκι, έχουν προκύψει θετικές αλλαγές σε διάφορα μέτωπα (οικονομία, φορολογικά, τράπεζες κ.λπ.).

  Εύλογο είναι λοιπόν το ΧΑ να αναμένει τον χρησμό της Fitch, περιμένοντας μια αναβάθμιση του outlook αλλά και προσδοκώντας κάτι καλύτερο, δηλαδή μια τυχόν αναβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας. Τι τελικά θα συμβεί, θα επηρεάσει τις διαθέσεις των επενδυτών. Πάντως, πέραν του οίκου, η αγορά περιμένει εξελίξεις και στα... "του οίκου της”. Στο ταμπλό η ανοδική τάση παραμένει όσο ο Γενικός Δείκτης μένει άνω των 900 μονάδων, κάτι που πράττει επί σειρά συνεδριάσεων και ενισχύει την άποψη όσων μιλούν για ανοδική τάση, αλλά λείπουν η "σπίθα”, η αφορμή, οι συναλλαγές για την πειστική υπέρβαση των 950 μονάδων. Θα μου πείτε νωρίς είναι ακόμα, δεν λείπουν οι "μαύροι κύκνοι” σε όλον τον πλανήτη, έχουν προηγηθεί και σούπερ αποδόσεις. Χρειάζεται να ανοίξει το παιχνίδι, ο κύκλος των συναλλαγών, να "μπούνε και άλλοι παίκτες στον χορό”, να αφυπνισθούν περαιτέρω οι τραπεζικές μετοχές.

  Βέβαια, για την ώρα, και δίχως ακρότητες, το ΧΑ διατηρεί τα κεκτημένα, κρατάει δυνάμεις και τσιμπάει ποσοστά, οι long κρατάνε προς το παρόν υπέρ τους ένα σχετικό προβάδισμα. Ωστόσο, προσώρας βασικότερα χαρακτηριστικά του ταμπλό παραμένουν το stock picking και το rotation σε blue chips αλλά και κάποια μεσαία χαρτιά στα οποία δεν απουσιάζει η μόχλευση. Με αυτά και με αυτά, ο Γ.Δ. βρέθηκε να καταγράφει μια μικρή θετική απόδοση από την αρχή του έτους, με οδηγούς χαρτιά του 25άρη που καλύπτουν την όποια μερική αδυναμία των τραπεζικών μετοχών που πάντως, συχνά πυκνά δίνουν κάποια "ψήγματα” προσπάθειας για αφύπνιση. Μένει να φανεί αν η Fitch, οι εξελίξεις στην Ασία, στη Wall Street, αν οι αποφάσεις της ΕΚΤ, ο γεωπολιτικός παράγοντας ή οι εγχώριες διεργασίες σε διάφορα μέτωπα καταφέρουν να δώσουν σήμα και τάση στο ΧΑ.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων