Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 17-Ιαν-2020 00:01

  Το ΧΑ, το discount, οι προοπτικές και οι "παγίδες"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Δεν έχει παρατηρηθεί ακόμα στο ΧΑ το περίφημο "Jannuary effect”, που σε άλλες χρονιές έδινε άμεσα ώθηση σε δείκτες και μετοχές στις πρώτες συνεδριάσεις του χρόνου.

  Ωστόσο, οι αναλυτές που παρακολουθούν από κοντά τα όσα συμβαίνουν στο ελληνικό Χρηματιστήριο μόνο προβληματισμένοι δεν δηλώνουν. Αλλωστε, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, παρά τις κάποιες αναταράξεις που το οδήγησαν λίγο χαμηλότερα, ανέκαμψε άμεσα, "μάζεψε” τα ποσοστά του και επί της ουσίας συνεχίζει από κει που ολοκλήρωσε το 2019, δηλαδή στα επίπεδα των 920 μονάδων. Είναι δε χαρακτηριστικό, για τους "θαυμαστές” των τεχνικών λεπτομερειών, ότι έχει συμπληρώσει περισσότερες από μία "ντουζίνα” συνεδριάσεις σε επίπεδα άνω των 900-910 μονάδων, επιχειρώντας να "χτίσει” άμυνες σε αυτή την περιοχή, ίσως και λίγο υψηλότερα, αναμένοντας πλέον τους καταλύτες και τις προϋποθέσεις για να κάνει μια νέα υπέρβαση, μια νέα ανοδική κίνηση.

  Βέβαια, το ΧΑ έχει φτάσει σε νέα υψηλά 5ετίας, ξεκίνησε τη χρονιά από νέα "βάση”, αρκετά υψηλότερη σε σχέση με την περιοχή εκκίνησης του 2019 (πέρυσι έκανε ο Γ.Δ. σχεδόν 50%), οι αποτιμήσεις είναι υψηλότερες, ίσως σε κάποιες μετοχές να έχουν ήδη ενσωματωθεί προοπτικές και εξελίξεις. Ενδεχομένως μάλιστα, και κάποιοι αναλυτές ή fund managers να είναι πιο μετρημένοι, περισσότερο επιφυλακτικοί και στο "κυνήγι” της αναζήτησης στόχων, θεωρώντας ότι κάμποσοι τίτλοι έχουν ήδη προεξοφλήσει θετικά στοιχεία της επιχειρηματικής τους δράσης αλλά και ευρύτερα της οικονομίας.

  Ωστόσο, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, δηλαδή μέσα στο πρώτο "μισό” του Ιανουαρίου, παρατηρείται το σχετικό stock picking σε τίτλους του FTSE 25 ή και σε χαμηλότερες βαθμίδες, το rotation σε δεικτοβαρή χαρτιά, τα πονταρίσματα σε μετοχές που έχουν "ειδήσεις”, "εξελίξεις”, προοπτικές (από μεγέθη και deals έως μερίσματα κ.λπ.) και σε κάποιες συνεδριάσεις οι συναλλαγές είναι "τσιμπημένες”. Πακέτα μετοχών αλλάζουν χέρια (π.χ. τράπεζες), δεν έχουμε ακρότητες και ενδείξεις για επιθετική δράση των short players, μετοχές που υστέρησαν στο ράλι του 2019 είναι στο μόνιτορ των επενδυτών με την προσδοκία να... κινητοποιηθούν.

  Σημειώστε ότι κατά κάποιους αναλυτές υπάρχουν μετοχές που βρίσκονται ακόμα σε discount έναντι των αντίστοιχων τίτλων στην Ευρώπη, όσο και σε σχέση με κάποιες από τις αναδυόμενες αγορές, όσον αφορά δείκτες που σχετίζονται με την αξία της επιχείρησης προς τα EBITDA της, τη λογιστική αξία, τη μερισματική απόδοση κ.λπ. Την ίδια ώρα, εκτιμούν ότι η επιταχυνόμενη δυναμική της οικονομίας και η προοδευτική κυβερνητική ατζέντα συντηρούν τις θετικές εγχώριες προοπτικές για το νέο έτος, ενώ βάσει της μείωσης των εταιρικών φορολογικών συντελεστών και άλλων θετικών μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, ουκ ολίγες εταιρείες θα εμφανίσουν διψήφιο ρυθμό αύξησης των κερδών.

  Δεν θα μπούμε σε ονοματολογία, άλλωστε αφενός αυτή είναι δουλειά των ειδικών, αφετέρου όσοι ασχολούνται με το ταμπλό έχουν πλέον αποκτήσει εμπειρία για να διακρίνουν περιπτώσεις επιχειρήσεων με καλά στοιχεία στον ισολογισμό τους, με θετικές ροές, με καλό λειτουργικό αποτέλεσμα, με υγιή σχέση δανεισμού και ταμείου, που ανήκουν σε κλάδους με προοπτικές, εξελίξεις και "δουλειές”. Που θα επηρεαστούν θετικά από τη βελτίωση των εγχώριων μακροοικονομικών, από την περαιτέρω αποκλιμάκωση του χρέους και των αποδόσεων στα ομόλογα, από τις εξελίξεις γενικότερα στην οικονομία.

  Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και αν αρκετοί αναλυτές "βλέπουν” ότι το 2020 μπορεί να είναι μια χρονιά καλή όπως το 2019 ή και καλύτερη, πρέπει να καταγραφεί ότι η χρονιά κρύβει δύσκολα σημεία και "παγίδες”. Ότι μπορεί να δώσει ώθηση στο ΧΑ, μπορεί, εάν κάτι ανατραπεί, να εξελιχθεί σε "βαρίδι”. Η πορεία της οικονομίας, η τόνωση των επενδύσεων, οι μεταρρυθμίσεις, η πορεία της αγοράς ομολόγων, οι κομβικότατες διεργασίες στις τράπεζες, η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και οι ανησυχίες για ύφεση, η στάση των Κεντρικών Τραπεζών, οι εξελίξεις ως προς το γεωπολιτικό επίπεδο κ.λπ. αναμφίβολα και φέτος θα καθορίζουν τα δεδομένα ή έστω θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, και το ελληνικό χρηματιστήριο.

  Το momentum της αγοράς εξακολουθεί να είναι θετικό, η αγορά, όπως και η οικονομία, "διψούν” για... αναβαθμίσεις. Για investment grade η χώρα, για "μετοχική αναβάθμιση” το ΧΑ. Πλην όμως, από τη μία πλευρά καλείται να διαχειριστεί την παρακαταθήκη του 2019, από την άλλη να "μετρήσει” τις εξελίξεις και τα δεδομένα του 2020.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων