Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 16-Ιαν-2020 00:01

  Έχουν γίνει κάποια βήματα, υπάρχει όμως ακόμα δρόμος...

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η ιδιαιτερότητα του οικονομικού έτους που χθες έκλεισε και λογιστικά – με την ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του κρατικού προϋπολογισμού – είναι ότι αυτή τη φορά υπήρξε σχετικά μεγαλύτερος σεβασμός στην αγορά.

  Και τούτο υπό την οπτική ότι δεν έγιναν όλα... θυσία για να παραχθούν υπερβολικά υπερπλεονάσματα. Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα ήταν αξιοπρεπές, με ένα προσωρινό πρωτογενές πλεόνασμα που έχει μεν ένα μαξιλάρι ασφαλείας (μία υπέρβαση της τάξης των 560 εκατομμυρίων ευρώ), χωρίς όμως υπερβολές. Το ίδιο ισχύει και για την πορεία των εσόδων: τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν αυξημένα κατά 7 εκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου. Ο δύσκολος στόχος λοιπόν που έθεσαν οι δανειστές επιτεύχθηκε.

  Και τούτο παρά τα διαδοχικά κύματα ελαφρύνσεων. Παρά τα 2,2 δισ. ευρώ που διατέθηκαν στην αγορά το 2019 μέσα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το κοινωνικό μέρισμα, την έστω και απειροελάχιστη και άτολμη μείωση της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις, αλλά και μέσα από την –ας πούμε... –  13η σύνταξη η οποία προηγήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

  Είναι επίσης σημαντικό ότι ο στόχος επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι υπήρξε παράταση στα τέλη κυκλοφορίας και άρα στα έσοδα που αναμενόταν στο τέλος του χρόνου από αυτά. Επιτεύχθηκε επίσης χωρίς να "παρκαριστούν" λεφτά στο ΠΔΕ για να φτιάξει η δημοσιονομική εικόνα λογιστικά, χωρίς να τονωθεί η αγορά.

  Ο τελικός λογαριασμός βέβαια θα φανεί αργότερα. Τώρα έχουμε μόνο την πρώτη ταμειακή εικόνα για το 2019, ενώ τον Απρίλιο θα γίνουν γνωστά τα τελικά στοιχεία για το σύνολο των εσόδων και των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Τα πρώτα όμως αυτά στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πως υπήρξε στοιχειώδης σεβασμός της κοινωνίας και της αγοράς. Η κυβέρνηση μείωσε με διαδοχικά βήματα κάποια από τα υπέρμετρα βάρη που έχει επωμισθεί ο ιδιωτικός τομέας, επιτυγχάνοντας παράλληλα  τον στόχο.

  Η επιλογή βέβαια αυτή, να μην επικεντρώσει όλες τις δυνατότητες ελάφρυνσης στην αναπτυξιακή κατεύθυνση μέσω της επιχειρηματικότητας αλλά να δώσει έμφαση και σε φιλολαϊκά μέτρα, έχει δεχθεί έντονη κριτική. Ακόμα και για φιλοΣυριζαϊκή πολιτική έχει γίνει λόγος. Και δόθηκε και αφορμή για να φουντώσουν εκλογικά σενάρια για το φθινόπωρο του 2020.  Σε κάθε περίπτωση όμως, ο νέος προϋπολογισμός είναι αρκετά πιο ρεαλιστικός.

  Το μεγάλο στοίχημα βεβαίως τώρα είναι αυτή πορεία να συνεχιστεί αλλά και να επιταχυνθεί κυρίως στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Γιατί οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν είναι πολλές.

  Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες ημέρες, κομίζοντας τις ελαφρύνσεις στις ασφαλιστικές εισφορές είναι ένα επόμενο βήμα. Εκκρεμεί όμως και η δεύτερη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ και των υπολοίπων εκτάκτων "χαρατσιών" που έφεραν τα μνημόνια. 

  Οι εν λόγω κινήσεις απαιτούν σωστή πολιτική διαχείριση από την κυβέρνηση και διατήρηση της καλής εικόνας που διαμορφώνεται προς τα έξω.

  Είναι κρίσιμο λοιπόν να μην μειωθούν οι ρυθμοί. Να υλοποιηθούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας στον στόχο για χαμηλότερα πλεονάσματα, αλλά και ανάπτυξη ικανή να στηρίξει υγειώς τα κρατικά έσοδα. Η κυβέρνηση πέτυχε να έχει θετικό πρώτο εξάμηνο. Θα πρέπει να αποδείξει ότι θα συνεχίσει έτσι. Αυτό δεν το απαιτεί μόνο η αγορά, είναι και η αναγκαιότητα που δημιουργεί η διεθνής συγκυρία.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων