Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 10-Ιαν-2020 08:12

  Τα θετικά μηνύματα στην οικονομία κρύβουν "καμπανάκια"…

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Όταν εξελέγη η νέα κυβέρνηση, τον περασμένο Ιούλιο, εκείνο που πρώτα από όλα παρατηρήθηκε ήταν η ενίσχυση της αισιοδοξίας στην οικονομία. Αυτό εξακολουθεί να αποτελεί πλεονέκτημα. 

  Γεγονός που προκύπτει και από τη σχεδόν συνεχή βελτίωση του οικονομικού κλίματος. Που πλέον ανακοινώθηκε σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε όρο της κρίσης επίπεδα. Όχι της ελληνικής, αλλά πριν και από την κρίση της Lehman Brothers... Σε επίπεδα 2007 με ρεκόρ 12ετίας. Πράγματι, στην αγορά και κυρίως στον κόσμο των επιχειρήσεων οι προσδοκίες παραμένουν ισχυρές και αυτό αποτυπώνεται στις μελέτες και στις έρευνες. Ιδιαίτερα μετά από μία περίοδο αντιεπενδυτικής και αντιεπιχειρηματικής πολιτικής, η διαφορά στην φιλοσοφία της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι εμφανής.

  Από την άλλη πλευρά ωστόσο, οι ίδιες οι θετικά αποτιμώμενες έρευνες εμπεριέχουν και κάποια ανησυχητικά μηνύματα. Που αν δεν ληφθούν υπόψη ως προς τη σημασία τους και δεν προκαλέσουν αφενός επιτάχυνση των αναπτυξιακών δράσεων και αφετέρου διόρθωση πορείας όπου αυτό απαιτείται, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε μεγάλα προβλήματα. Και όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και πολιτικά. 

  Παρατηρείται λοιπόν, σε αντίθεση με τον επιχειρηματικό κόσμο, ένας αυξανόμενος προβληματισμός στην κοινωνία. Σε ό,τι αφορά στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώνονται, ενώ ενισχύεται η πρόθεση για αποταμίευση. Και αυτό έχει γίνει ορατό στην αγορά και μέσα από την μείωση των τζίρων στο εμπόριο ακόμα και σε περιόδους που θεωρητικά υπολογίζονται ως "αιχμής" όπως είναι η περίοδος των εκπτώσεων ή η περίοδος των εορτών. Αλλά και μέσα από την μικρή έστω αύξηση των καταθέσεων. 

  Είναι λοιπόν εμφανές ότι ναι μεν οι προσδοκίες για το κυβερνητικό έργο και την αναπτυξιακή προοπτική παραμένουν, όμως στον ορίζοντα υπάρχουν πυκνά σύννεφα ανασφάλειας. Και αυτό βεβαίως δεν έχει να κάνει μόνο με τις εξελίξεις στη χώρα που δεν αφορούν μόνο την οικονομία αλλά και τα εθνικά θέματα. Συνδέεται και με τον προβληματισμό για την πορεία της Ευρώπης που δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη.

  Πώς αντιμετωπίζεται αυτή η ανασφάλεια; Μόνο με στιβαρή, σοβαρή και δημιουργική διακυβέρνηση που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη κυρίως σε ότι αφορά στα εθνικά ζητήματα και με δράσεις ουσίας στην οικονομία για ενίσχυση της ανάπτυξης, νέες δουλειές και αύξηση των εισοδημάτων μετά από μία μακρά περίοδο ανηλεούς υπερφορολόγησης. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων