Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 08-Ιαν-2020 00:22

  Η προεδρολογία σε μία κρίσιμη συγκυρία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η προεδρολογία φουντώνει. Αυτό είναι λογικό από τη στιγμή που τα χρονικά όρια αρχίζουν να στενεύουν και ο πρωθυπουργός κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του.

  Πολλά γράφονται και ακόμα περισσότερα κυκλοφορούν για το ποια πρόσωπα είναι τα επικρατέστερα, αν υπάρχει... short list, για το ποιοι παράγοντες και ποια κριτήρια θα μετρήσουν ενδεχομένως στην απόφαση του πρωθυπουργού. Για το αν θα είναι πολιτικό πρόσωπο, άνδρας ή γυναίκα, αν θα μετρήσουν οι εσωκομματικές ισορροπίες και επιθυμίες στο κυβερνών κόμμα, αν θα τηρηθεί το... έθιμο που έχει παρατηρηθεί για επιλογή υποψηφίου από τον ευρύτερο χώρο της αντιπολιπτευσης ώστε να επιχειρηθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση ή θα συνεχιστεί η τακτική της δεύτερης θητείας για τον νυν πρόεδρο.

  Αν και είναι κατανοητό ότι η επιλογή που θα συνδυάζει τα περισσότερα θετικά κριτήρια με τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή ή έστω τις... λιγότερες γκρίνιες - ό,τι προτιμάτε...- αλλά και θα ικανοποιεί τις ανάγκες της συγκυρίας απαιτεί πολύ σκέψη και συνεκτίμηση σειράς πραγμάτων, εν τούτοις χρήσιμο θα ήταν να τελειώνουμε. Να ξεκαθαρίσει το τοπίο ώστε να επιτευχθεί και η μέγιστη δυνατή προστασία του Θεσμού και του κύρους του. Δεδομένου δε και ότι η εκλογή προέδρου έχει πλέον αποσυνδεθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και δεν απειλεί πλέον την κυβερνητική συνέχεια.

  Αν και δεν θεωρώ χρήσιμη για το κύρος του Θεσμού την προεδρολογία και την παρέλαση ονομάτων μέσα από τον Τύπο είτε για να μπουν στο κάδρο και να εκτιμηθούν οι αντιδράσεις είτε για να "καούν" , είτε υπό μορφή... υποδείξεων, θα μπω στον πειρασμό να εκφράσω μία άποψη. Όχι πληροφόρηση, ούτε προφανώς με οποιαδήποτε πρόθεση υπόδειξης. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν από τη στιγμή που δεν φαίνεται να προωθείται η επιλογή εμβληματικού στελέχους της κυβερνητικής παράταξης, όπως οι δύο πρώην πρωθυπουργοί κύριοι Καραμανλής και Σαμαράς - εκτός και αν αυτό αλλάξει οπότε αλλάζουν και τα δεδομένα- υπάρχουν στη σημερινή συγκυρία περιθώρια για ανατρεπτικές ή ρηξικέλευθες επιλογές όπως ίσως να ήταν οι πρώτες σκέψεις του πρωθυπουργού. Σκέψεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ίσως σε εποχές ομαλότητας για να σηματοδοτήσουν μία μετάβαση σε μία νέα εποχή. Με τα σημερινά δεδομένα όμως όπως διαμορφώνονται; Με την δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία; Είναι ένα ερώτημα...

  Υπό αυτή την οπτική και ανεξάρτητα από πολιτικές ενστάσεις, που προφανώς υπάρχουν και είναι αρκετές, αναρωτιέμαι αν τελικά δεν θα ήταν χρήσιμη και συνετή η ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου. Ώστε να μην διαταραχτούν και τα νερά. Ο οποίος άλλωστε, θα πρέπει να κρίνεται ως Πρόεδρος και όχι ως πρώην υπουργός. Και ως Πρόεδρος έχει εμπειρία και θετικό συνολικά πρόσημο στη θητεία του. Ενώ θα εξασφάλιζε και μεγάλη κοινοβουλευτική συναίνεση ως επιλογή λόγω και της θέσης του Σύριζα. Βεβαίως είναι σαφές ότι υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες...

  Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει όλα τα σοβαρά χαρακτηριστικά που απαιτούνται από έναν πρόεδρο Δημοκρατίας,  ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Όσοι παρακολουθούν τις παρεμβάσεις του όλον αυτόν τον καιρό, τις τοποθετήσεις και τις αναλύσεις του, θα έχουν προφανώς αντιληφθεί πόσο λείπει από τον κοινοβουλευτισμό και από την πρώτη ενεργή γραμμή της πολιτικής ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Θα αποτελούσε μία εμβληματική και προφανώς χρήσιμη από όλες τις απόψεις επιλογή για τη χώρα. Ωστόσο και αυτή η επιλογή θα συναντούσε πολιτικές δυσκολίες.

  Σε κάθε περίπτωση, εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Οποιαδήποτε  επιλογή -και αναφέρομαι σε όλες γενικώς, άνδρα, γυναίκα, δεξιό, αριστερό κλπ - έχει και υπέρ και κατά, είτε πολιτικά είτε επάρκειας στη δεδομένη συγκυρία. Τον λόγο ασφαλώς τον έχει ο πρωθυπουργός ο οποίος είναι εκείνος που αποφασίζει. Για το προφίλ και τις παραμέτρους. Και που ασφαλώς θα μετρήσει όλα τα δεδομένα και τις ισορροπίες. Ελπίζουμε σύντομα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ