Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 07-Ιαν-2020 00:01

  Ευρώπη: Οι κίνδυνοι από την αδράνεια

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η Ευρώπη, και ειδικά η Ευρωζώνη, μπαίνοντας στο 2020, αντιμετωπίζει σημαντικές "εκκρεμότητες", στις οποίες είναι υποχρεωμένη να δώσει λύσεις χωρίς άλλες καθυστερήσεις. 

  Οι εκκρεμότητες αυτές έχουν διατυπωθεί από τους ηγέτες της Ενωμένης Ευρώπης και έχουν ύψιστη σημασία για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και την πορεία του μέσα στη νέα δεκαετία. 

  Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, αποτελούσαν τα βασικά σημεία της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά δυστυχώς η αντιμετώπισή τους μετατέθηκε για το 2020: η αναμόρφωση και ενίσχυση του ESM και η συγκρότηση του Ενιαίου Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων. 

  Και για τις δύο εκκρεμότητες το Eurogroup είχε έτοιμες τις "τεχνικές" λύσεις μέσα από τις οποίες οι ηγέτες της Ε.Ε. θα διασφάλιζαν στην Ευρώπη από τα τέλη του 2019 δύο καθοριστικής σημασίας "εργαλεία" με τα οποία θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αφενός η δημοσιονομική σταθερότητα των χωρών-μελών και αφετέρου η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

  Δύο "εργαλεία" με τα οποία η αρχιτεκτονική της Ευρώπης θα μπορούσε να έχει σταθεροποιηθεί μπροστά στο ενδεχόμενο της "τέλειας καταιγίδας" την οποία προβλέπουν ορισμένες από τις ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. 

  Η αδράνεια, όμως, έγινε για άλλη μία φορά η αιτία να χαθεί χρόνος που όλοι εύχονται να μην αποδειχθεί "πολύτιμος". 

  Η αλλαγή που έχει ετοιμαστεί για τον ESM υποκαθιστά εν μέρει τη δημοσιονομική ενοποίηση, για την οποία δεν είναι ακόμη έτοιμες οι κυβερνήσεις της Ευρώπης. 

  Ο ESM θα πρέπει να αποκτήσει τις δυνατότητες να καλύπτει –με δημοσιονομικούς όρους όχι πολύ μακριά από εκείνους που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ– την ανάγκη "διάσωσης" των οικονομιών της Ευρώπης, αν και εφόσον χρειαστεί, ενώ παράλληλα να είναι σε θέση να καλύψει χρηματοδοτικά το Ταμείο Αναδιάρθρωσης και Εκκαθάρισης Τραπεζών μέχρι αυτό να συσσωρεύσει τους δικούς του πόρους. 

  Το Ενιαίο Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων είναι αυτό που σταδιακά θα υποκαταστήσει τα "εθνικά" ταμεία εγγύησης καταθέσεων, αποκλείοντας έτσι τη "μετάδοση" μιας επιμέρους χρηματοπιστωτικής κρίσης στο Ευρωσύστημα.

  Αν η "τέλεια καταιγίδα" πλησιάζει, τότε οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν έχουν χρόνο για νέα αδράνεια. Τότε δεν θα πρόκειται για αδράνεια, αλλά για σκόπιμη υπονόμευση της Ε.Ε.  

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων