Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Ιαν-2020 07:54

  2020: Η σκιά του 2008 παραμένει 12 χρόνια μετά

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Στο ξεκίνημα αυτής της νέας δεκαετίας οι ανησυχίες πληθαίνουν και τα αντανακλαστικά των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Όχι απλώς ετοιμότητα, μια και το στάδιο αυτό έχει ήδη ξεπερασθεί.

  Η ετοιμότητα αλλά και η βούληση φάνηκαν το φθινόπωρο του 2019 όταν FED και ΕΚΤ αναγκάσθηκαν να ρίξουν πακτωλό ρευστότητας στις αγορές για να αντιμετωπίσουν την... "κρίση του overnight" που απειλούσε να τινάξει εκ νέου στον αέρα τις αγορές. Η απειλή αναχαιτίσθηκε... Όμως δεν έχει εξαλειφθεί.

  Η κρίση εμπιστοσύνης στην διατραπεζική αγορά παραμένει. Στο τέλος της χρονιάς άλλωστε η FED αναγκάσθηκε να ρίξει κάτι λιγότερο από 50 δισ. για να συνδράμει στο ομαλό κλείσιμο. Στο ξεκίνημα του 2020 οι σκιές εξακολουθούν να υπάρχουν.

  Κανείς στη διατραπεζική δεν δανείζει κανέναν. Και όλοι ελπίζουν να μην ζήσουν τις συνέπειες της μεγάλης έκθεσης σε ρίσκο που έχουν αναλάβει -στο κυνήγι της απόδοσης στην εποχή των μηδενικών και αρνητικών επιτοκίων- funds και τραπεζικοί οργανισμοί. Ανησυχία που μεγαλώνει όσο πλησιάζει η στιγμή της ολοκλήρωσης της περιόδου παρέμβασης της FED στις αγορές με το υπάρχον πρόγραμμα.

  Έχει ιδιαίτερη σημασία να μην λησμονηθεί αυτό που τόνισε πριν λίγους μήνες ο αποχωρών τότε Ντράγκι στην επίσκεψή του στην Αθήνα. Δίνοντας έμφαση στις συνθήκες στις ευρωπαϊκές αγορές  Ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα "όπλα" τους και ότι η ευθύνη περνά πλέον και στους πολιτικούς. Το μήνυμα αυτό που όμως έμοιαζε με επίκληση, του κεντρικού τραπεζίτη, δεν είναι βέβαιο ότι έχει λάβει τη σοβαρότητα αντιμετώπισης που του αρμόζει από τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία ότι δόθηκε μέσα στην κρίση που τελικά αποσοβήθηκε.

  Σε κάθε περίπτωση το δίσεκτο 2020 φαίνεται πως θα είναι μιλά χρονιά ορόσημο. Για πολλά ζητήματα. Και οικονομικής αλλά και πολιτικής φύσης. Και διεθνώς αλλά και εδώ, στην Ελλάδα ειδικότερα. Μία χρονιά που θα δείξει αν το καράβι (βάλτε ό,τι έννοια θέλετε ως... καράβι, οικονομική ή πολιτική, στην Ελλάδα ή διεθνώς) θα περάσει τον κάβο και θα μπει σε ήρεμα νερά ή αν η θαλασσοταραχή θα το νικήσει...

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ