Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 31-Δεκ-2019 01:26

  Τα τρία πολιτικά ορόσημα με παγκόσμια σημασία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Συνηθίζεται τέτοιες μέρες να γίνεται ένας απολογισμός των σημαντικότερων γεγονότων. Επειδή όμως κλείνει μία δεκαετία, έχει ίσως μεγαλύτερη σημασία μία ευρύτερη ματιά.

  Πολλά και σημαντικά τα γεγονότα που έγιναν τα δέκα αυτά χρόνια. Και στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Μια όμως και έχουν ήδη δημοσιευτεί αρκετές σημαντικές αξιολογήσεις και ανασκοπήσεις για όσα συνέβησαν στη χώρα τη δεκαετία αυτή, επιτρέψτε μου να μην μπω στον πειρασμό να αναφέρω τα γεγονότα που λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε πώς επέδρασαν στη χώρα και τι προκάλεσαν. Και να σταθώ σε ορισμένα σημαντικά ορόσημα που προσωπικά θεωρώ ότι διαμόρφωσαν και θα συνεχίσουν να επιδρούν και να διαμορφώνουν το παγκόσμιο σκηνικό.

  Προφανώς η "ματιά" και η "οπτική" καθενός είναι υποκειμενική. Το αναφέρω γιατί είναι βέβαιο ότι συντελούνται τόσο σημαντικές αλλαγές ή και ανατροπές που θα μπορούσαν να γεμίσουν σελίδες ολόκληρες με όσα καθένας θεωρεί κορυφαίου ενδιαφέροντος και να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αποκλίσεις ως προς την ιεράρχηση της σπουδαιότητας. Αν και υποψιάζομαι ότι τα περί κλιματικής αλλαγής ή το μεταναστευτικό θα κυριαρχούν στις επισημάνσεις. Θα ήθελα ωστόσο να σημειώσω και τρία γεγονότα τα οποία πιστεύω ότι αποτελούν παγκόσμιας σημασίας εξελίξεις οι οποίες ήδη επηρεάζουν αλλά και θα αφήσουν το στίγμα τους στην πορεία των πραγμάτων κατά τα επόμενα χρόνια.

  Η πρώτη ανατροπή αφορά στην... "ιδιωτικοποίηση" της αμερικανικής προεδρίας. Η εκλογή Τραμπ άλλαξε για πάντα το πολιτικό status quo στις ΗΠΑ. Είχε επιχειρηθεί και στο παρελθόν από ανεξάρτητους υποψήφιους, όπως ο Ρος Περό, όμως αυτή τη φορά είχαμε την "άλωση" αρχικά ενός κόμματος και στη συνέχεια της προεδρίας από έναν υποψήφιο που κινήθηκε εκτός πολιτικών "γραμμών" και συστήματος και που ούτε το ίδιο το ρεπουμπλικανικό κόμμα του οποίου τη "σημαία" αξιοποίησε, τον ήθελε στον Λευκό Οίκο. Μεγιστάνας επικεφαλής χώρας υπήρξε και αλλού, στην Ιταλία πχ ο Μπερλουσκόνι, όμως προφανώς και η περίπτωση Τραμπ είναι πολύ μεγαλύτερου -παγκόσμιου- βεληνεκούς. Η εντελώς διαφορετική οπτική τόσο της εσωτερικής πολιτικής αλλά και του γεωπολιτικού παιχνιδιού από τον επιχειρηματία από τον οποίο προσπαθεί -μάλλον μάταια μέχρι τώρα- να απαλλαγεί το πολιτικό κατεστημένο έχει διχάσει πραγματικά τις ΗΠΑ με ό,τι αυτό σημαίνει για τις εσωτερικές αλλά και τις παγκόσμιες εξελίξεις.

  Μία άλλη πολύ σημαντική εξέλιξη μέσα στη δεκαετία που πέρασε και η οποία επίσης είχε και θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, είναι η μετατροπή της θητείας του Κινέζου ηγέτη σε ισόβια. Ο Σι Τζιπίνγκ είναι πλέον ισόβιος πρόεδρος της δεύτερης υπερδύναμης. Επιστρέφοντας σε ένα καθεστώς τύπου Μάο και συγκεντρώνοντας ασφαλώς πρόσθετη δύναμη και υπερεξουσίες, τις οποίες εκ των πραγμάτων διασφαλίζει πλέον η δια βίου παράταση της προεδρίας του. Ανατρέποντας ένα καθεστώς διαδοχής που είχε συμβάλλει στη διασφάλιση της σταθερότητας στη χώρα επί σχεδόν 30 χρόνια. Ο Σι Τζιπίνγκ γίνεται πλέον ο απόλυτος "δικτάτορας" της πανίσχυρης υπερδύναμης και απόλυτος διαχειριστής της ισχύος και της γεωπολιτικής επικυριαρχίας της.

  Ένα τρίτο γεγονός που διαμορφώνει νέες παγκόσμιου βεληνεκούς ισορροπίες, είναι το Brexit σε συνδυασμό με την καταιγιστική πολιτικά επικράτηση Τζόνσον που καλείται να το υλοποιήσει έχοντας λάβει ξεκάθαρη και ισχυρή εντολή. Μία εξέλιξη που πέρα από το τι θα σημαίνει για τη Βρετανία, αποκτά καθοριστική σημασία για την επιβίωση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την οποία καθιστά ασθενέστερη από κάθε άποψη ακριβώς την ώρα που ήδη πλήττεται από σημαντικά δομικά προβλήματα, έλλειψη ισχυρής ηγεσίας, το μεταναστευτικό και την επαπειλούμενη νέα σημαντικά οικονομική ύφεση. Το Brexit αποδυναμώνει δραματικά την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία ήδη επικρατούν ευρωσκεπτικιστικές τάσεις και ο κίνδυνος να αποδειχθεί ως η αρχή του... "ξηλώματος του πουλόβερ" είναι υπαρκτός.

  ΥΓ: Καλή (δίσεκτη) χρονιά σε όλους! Με ευχές για υγεία, προσωπική επιτυχία, οικογενειακή ευτυχία, λεφτά και τύχη! Ναι τύχη... Είναι πολύ σημαντική. Ίσως η σημαντικότερη! 

  Γιατί όπως λέει και ένας φίλος... και στον Τιτανικό είχαν και υγεία και λεφτά και επιτυχημένοι ήταν. Τύχη δεν είχαν...!

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ