Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Δεκ-2019 00:01

  Η ανάπτυξη κρίνει το στοίχημα του Προϋπολογισμού

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Οι εξαγγελίες για μείωση του ΕΝΦΙΑ, της Εισφοράς Αλληλεγγύης, αλλά και των υπόλοιπων φόρων προς επιχειρήσεις και πολίτες που προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2020 στηρίζονται σε ρυθμό ανάπτυξης 2,8%.  

  Ο στόχος αυτός όμως, σύμφωνα με την ΤτΕ, δεν είναι ακόμη διασφαλισμένος. Στην Ενδιάμεση Έκθεση που έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα βελτιώνει μεν κατά 0,3% τις προβλέψεις της, αλλά επιμένει για πιο χαμηλές αναπτυξιακές πτήσεις: για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2020 και για 2,5% το 2021, μία επίδοση η οποία ταυτίζεται σχεδόν και με τις προβλέψεις της Κομισιόν.

  Βεβαίως η δυναμική υπάρχει και επισημαίνεται. Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Η αλλαγή σελίδας των τελευταίων μηνών καθρεφτίζεται στους δείκτες συγκυρίας, στην πορεία του Χ.Α., στην άνοδο των καταθέσεων, στις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

  Ωστόσο, έχει ειδική σημασία το εξωτερικό περιβάλλον. Η Ελλάδα επιχειρεί να επιστρέψει στην "κανονικότητα" σε μια διεθνή συγκυρία αυξημένων κινδύνων. Οικονομικής επιβράδυνσης και γεωπολιτικής αστάθειας. Αστάθειας και στη "γειτονιά" της χώρας.

  Για αυτό και η προσπάθεια να σαρωθούν το ταχύτερο δυνατό οι αδυναμίες που παραμένουν, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, να υλοποιηθούν κατά γράμμα οι δύσκολες τομές που μένουν μετέωρες, έχει ειδική σημασία.

  Πρέπει να υπάρξει αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ψηφίστηκαν, όπως είναι αυτή του αναπτυξιακού Νόμου και του Φορολογικού Νομοσχεδίου. Πρέπει, επίσης, να γίνουν γοργά βήματα στο πεδίο των τραπεζών, των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και της απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων.

  Η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει πως η αναπτυξιακή πορεία της χώρας συνδέεται με την πλήρη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων. Δεν πρέπει να επαναληφθεί το μεγάλο λάθος των προηγούμενων ετών και των κυβερνήσεων που άφηναν στο "ράφι" τα διαθέσιμα κονδύλια τροφοδοτώντας τα υπερπλεονάσματα.

  Ειδικά τώρα που η χώρα διεκδικεί επιπλέον πόρους 5,1 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα τη βοηθήσουν όχι μόνο να διασφαλίσει αλλά και να επιταχύνει την ανάπτυξή της.

  Η ευκαιρία, λοιπόν, είναι μεγάλη. Το ίδιο μεγάλο είναι και το στοίχημα της ανάπτυξης για τον πιο κρίσιμο ίσως Προϋπολογισμό των τελευταίων ετών.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ