Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 20-Δεκ-2019 00:01

  Τα ομόλογα, το Χρηματιστήριο, το window dressing και η συνέχεια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Μεσοβδόμαδα μόλις, η απόδοση στο εγχώριο δεκαετές βρέθηκε να διαμορφώνεται και πάλι χαμηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό, μετά και τις θετικές ειδήσεις που μας ήρθαν από... ΕΚΤ μεριά.

  Ποια νέα; Από τη διαφαινόμενη άρση προσεχώς των ορίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, μάλλον μέσα στον Φεβρουάριο του 2020. Και, όπως σημειώνουν κάποιοι αναλυτές, φαίνεται ότι κάποια χαρτοφυλάκια, κάποιοι πιο μακροπρόθεσμοι επενδυτές έσπευσαν να ποντάρουν από τώρα σε εγχώρια ομόλογα. Αν είναι έτσι, θα φανεί.

  Πάντως, η Citi προβλέπει συνεχή υποχώρηση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα και εκτιμά πως στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, η απόδοση του δεκαετούς θα υποχωρήσει στο 0,70%. Την ίδια ώρα, το ΧΑ ξεπερνούσε και πάλι τις 900 μονάδες, με άρωμα window dressing εν όψει εορτών, με αυξημένες συναλλαγές, με επιμέρους rotation σε δεικτοβαρείς μετοχές και με το σχετικό stockpicking που οδήγησαν τον γενικό δείκτη στα υψηλότερα επίπεδα για το 2019.

  Έχουμε άραγε στο χρηματιστηριακό ταμπλό, όπως και στην πιο σοφιστικέ και ποιοτική αγορά ομολόγων, περαιτέρω τοποθετήσεις, κατά βάση εγχώριων χαρτοφυλακίων, με... προεξοφλητικό χαρακτήρα εν όψει διεργασιών ή απλά έχουμε να κάνουμε με "καλλωπισμό” τιμών λόγω κλεισίματος έτους και με τα τελευταία bets ώστε να βγει ο εορταστικός μποναμάς; Αν μη τι άλλο, η αγορά μέσα στην εβδομάδα ανέκτησε ενδιαφέρον και συναλλακτική δραστηριότητα, οπότε μένει να αποδειχθεί το "είδος” της αντίδρασής της είτε μέσα στις λίγες συνεδριάσεις που απομένουν για το 2019 (μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού...), είτε στις αρχές του νέου έτους. Πρέπει όμως να "χτίσει" πάνω σε αυτό, να φανεί ότι υπάρχει πρόθεση για αλλαγή επιπέδου και δεν είχαμε να κάνουμε απλά με ένα "τράβηγμα” τιμών προς το τέλος του έτους.

  Με τον Γ.Δ. να "βλέπει" από κοντινότερη απόσταση τα υψηλά σχεδόν πέντε ετών και τον FTSE 25 να κινείται αναλόγως, το ΧΑ είναι πλέον μπροστά στο "στοίχημα" της κατοχύρωσης της περιοχής των 900 μονάδων, που αν επιτευχθεί θα οδηγήσει και σε ακόμα ανώτερα υψηλότερα επίπεδα την αγορά. Θα της επιτρέψει να "κοιτάξει” προς τις 925 ή 950 μονάδες, αλλά και να επαναφέρει τον στόχο που κάποιοι αναλυτές "έβλεπαν” από το καλοκαίρι κιόλας να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα, δηλαδή τις 1.000 μονάδες. Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό, να ασχοληθούμε με τα νούμερα, τα τεχνικά όρια, τις στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα κ.λπ. Για αυτά υπάρχουν οι ειδικοί.

  Φαίνεται πάντως, ότι με αφορμή τις εξελίξεις στις τράπεζες ("Ηρακλής” κ.λπ.), το "οκ” που φαίνεται να έδωσε η Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό της χώρας για άρση των ορίων που έχουν οι ελληνικές τράπεζες στις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα, το businessplan της ΔΕΗ, την πετυχημένη ΑΜΚ της Lamda και άλλες ανάλογες χρηματιστηριακού και επιχειρηματικού χαρακτήρα διεργασίες, οι long επέστρεψαν στο ταμπλό, από το οποίο βέβαια δεν είχαν δα και αποσυρθεί εσχάτως. Προφανώς και η αγορά των μετοχών ή η ψυχολογία στο ταμπλό ενισχύονται και από την πορεία της αγοράς των ομολόγων. Το stock picking βέβαια και το rotation σε δεικτοβαρείς τίτλους μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε,οδηγώντας τις μετοχές αυτές είτε προς νέα υψηλά, είτε σε αφύπνιση. 

  Για τις τραπεζικές μετοχές τα έχουμε ξαναπεί, έχουν ήδη δώσει μεγάλες αποδόσεις, αλλά οι αναλυτές επιμένουν ότι η "μεγάλη υπέρβαση” στο ΧΑ δίχως τους τίτλους του κλάδου, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Αλλά και γενικότερα απαιτείται αύξηση συναλλαγών, διάχυση ενδιαφέροντος, ευνοϊκό διεθνές κλίμα και βέβαια η κυβέρνηση να συνεχίσει στους ίδιους, και καλύτερους, ρυθμούς. Αν μάλιστα, τα οικονομικά μεγέθη, η ανάπτυξη, οι μεταρρυθμίσεις, ο τομέας των κόκκινων δανείων κ.λπ. δώσουν την αφορμή και το έναυσμα στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να αλλάξουν περαιτέρω στάση προς το θετικότερο για την ελληνική οικονομία, τότε θα είναι και ευκολότερο να πετύχει το ΧΑ το στοίχημα της προσέλκυσης νέων διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ