Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Δεκ-2019 00:01

  Ανοιχτή πληγή η κρίση εμπιστοσύνης στις αγορές

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Στις προ διμήνου αναταράξεις που προκάλεσε η κρίση εμπιστοσύνης στη διεθνή διατραπεζική αγορά μπορεί να αποφεύχθηκε η κρίση με την παρέμβαση της FED και της ΕΚΤ μέσω διοχέτευσης πακτωλού ρευστότητας, όμως το επεισόδιο δεν θεωρείται λήξαν. 

  Ένα νέο 2008 αποτράπηκε, αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει οριστικά. Και τα τραύματα που προκλήθηκαν σε αρκετά hedge funds αλλά και τράπεζες με υψηλή έκθεση σε προϊόντα υψηλού ρίσκου κατά τις ημέρες εκτόξευσης του overnight παραμένουν ανοιχτά. Δεν έχουν επουλωθεί πλήρως και ας ελπίσουμε ότι δεν θα κακοφορμίσουν. Ιδιαίτερα καθώς κάθε τόσο έρχονται στην επιφάνεια τραπεζικά  συμβάντα. Άλλωστε... ακόμα κανείς δεν δίνει λεφτά σε κανέναν...

  Ζώνη υψηλού κινδύνου θεωρείται το τέλος Ιανουαρίου καθώς θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα παρέμβασης της FED. Και δεν είναι τυχαίο που κορυφαίοι επενδυτικοί οργανισμοί έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις προσδοκίες για το 2020. Ακόμα διακριτικά, αλλά πάντως με εμφανή διάθεση να χτυπήσουν ένα καμπάνακι. Χαρακτηριστική η θέση του μεγαλύτερου διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων, της BlackRock που πρόσφατα χαμήλωσε τον πήχη των προσδοκιών για τη νέα χρονιά. Αναφέροντας σε προβλέψεις της ότι οι φετινές διψήφιες αποδόσεις θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν το 2020, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσανατολίζονται στο stop της πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης. Όπως τόνισε ο επικεφαλής στρατηγικών τοποθετήσεων σταθερού εισοδήματος του BlackRock Investment Institute, "το 2019, ο αντίκτυπος της της νομισματικής πολιτικής όχι μόνο υπερκάλυψε τον αντίκτυπο από τη γεωπολιτική αλλά δημιούργησε υπερβολικά εξαιρετικές αποδόσεις, κάτι που δεν αναμένεται και για το επόμενο έτος”.

  Και δεν είναι ο μόνος. Πολλοί αναλυτές εμφανίζονται προβληματισμένοι καθώς θεωρούν ότι οι πολύ επιθετικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών το 2019 βρίσκονται πλέον πιάσω μας και δεν θα επαναληφθούν, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του 2020. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την FED.  Προφανώς πάντως δεν είναι τυχαίο που η BlackRock μείωσε τη σύστασή της για τις αμερικανικές μετοχές σε "ουδέτερη" και για τη ζώνη του ευρώ σε "υποβαθμισμένη". 

  Ένα άλλο "σημάδι" έχει να κάνει με τις εκτιμήσεις για άνοδο της τιμής του χρυσού. Η Goldman Sachs τον βλέπει να υπερβαίνει τα 1.600 δολ. το επόμενο έτος, επισημαίνοντας ότι η ζήτηση θα δεχθεί στήριξη από τους φόβους για ύφεση και πολιτική αβεβαιότητα, με το πολύτιμο μέταλλο ήδη να έχει ενισχυθεί σημαντικά και να οδεύει προς τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο μετά το 2010. Και υπάρχουν κι άλλοι αναλυτές που υπερθεματίζουν στις εκτιμήσεις τους, δίνοντας αρκετά υψηλότερες προβλέψεις. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα πάντως, τονίζει, ότι "χωρίς σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης, οι φόβοι για ύφεση αναμένεται να παραμείνουν ενισχυμένοι". Αν λοιπόν συνδυαστούν όλα αυτά προκύπτει αν μη τι άλλο, μία σημαντική ανασφάλεια. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων