Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 06-Δεκ-2019 00:01

  Το Χρηματιστήριο, τα "στοιχήματα", τα όρια και η ρευστότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Με το που ξεπέρασε τις 900 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, το ΧΑ έχασε ξανά έδαφος υποχωρώντας στην περιοχή του τεχνικού σημείου των 880 μονάδων. Ούτε το "γεφύρι της Άρτας" να ήταν…

  Βέβαια, πάνω κάτω σε αυτά τα νούμερα επιχείρησε να βγάλει άμυνες και κάποια long σήματα, αλλά καίριο ρόλο παίζουν, πέρα από τα εγχώρια θέματα, και οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο που επηρεάζουν την τάση. Πάντως, έτσι κι αλλιώς, το ΧΑ βρίσκεται στην κορυφή των αποδόσεων το 2019, έχοντας ολοκληρώσει το 11μηνο στο +47% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 105% στις τράπεζες. Ωστόσο, πρέπει να επιβεβαιώσει στη συνέχεια αυτό που ισχυρίζονται οι πιο αισιόδοξοι αναλυτές και επενδυτικοί πόλοι.

  Οτι, δηλαδή, τηρουμένων των αναλογιών, δεδομένων των κερδών που έχουν καταγραφεί, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει δείξει ικανοποιητική συμπεριφορά και σχετική ανθεκτικότητα έως τώρα. Παρά το όποιο volatility ή τις τάσεις συσσώρευσης που έχουν παρατηρηθεί και μάλιστα σε μια συγκυρία που αναζητήθηκε από διάφορες πλευρές ρευστότητα λόγω αρκετών εκδόσεων ομολόγων αλλά και αυξήσεων κεφαλαίου.

  Γιατί όπως αναφέρουν αναλυτές και επαγγελματίες της αγοράς, αυτή την περίοδο ενεργούν στο ταμπλό κυρίως Έλληνες θεσμικοί, διαχειριστές αμοιβαίων, εγχώριοι traders και επενδυτικά σχήματα που προσδοκούν σε περαιτέρω καλλωπισμό τιμών και σε "μικρού” μεγέθους year end... ραλάκια. Με τους ξένους, τουλάχιστον σε μαζικότερο επίπεδο και στην πλειονότητά τους, να βρίσκονται εκτός συναλλαγών και να απέχουν από το παιχνίδι. Διερευνώντας ωστόσο το έδαφος για τη συνέχεια, με τη νέα χρονιά. 

  Δεδομένου λοιπόν ότι έχουμε εκδόσεις ομολόγων με ενδιαφέρον και αυξήσεις κεφαλαίου μικρότερου ή μεγαλύτερου (όπως π.χ.της Lamda) μεγέθους, ακόμα και φημολογούμενα placements, η βραχυπρόθεσμη τάση λογικά θα εξαρτηθεί και από τις κινήσεις των διαφόρων επενδυτικών πλευρών για άντληση ρευστότητας. Στις οποίες, θα προστεθούν και οι κινήσεις επιχειρηματικών πόλων, βασικών μετόχων εισηγμένων, insiders κ.λπ ανάλογα με το αν θα επιλέξουν να στηρίξουν ή μη τις μετοχές τους είτε και να ρευστοποιήσουν άλλα χαρτοφυλάκια προκειμένου να εισέλθουν στις παραπάνω διεργασίες.

  Από κει και πέρα, το όποιο stock picking καλά κρατεί, οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν στο μικροσκόπιο, όπως και χαρτιά του "25άρη” που φλερτάρουν με υψηλά (π.χ. ΟΠΑΠ, ΔΕΗ κ.λπ.) αλλά και μετοχές που εσχάτως ανέβασαν λίγο στροφές ή έχουν μείνει πίσω με αποτέλεσμα κάποια χαρτοφυλάκια να προσδοκούν σε... "σουλούπωμα” αποτιμήσεων. Κατά πόσο οι long θα κρατήσουν τον Γ.Δ. στα επίπεδα των 880 μονάδων και άνω, αν γίνει εφικτή η επαναφορά προς το 900άρι, ή αν το διεθνές κλίμα στραβώσει και το ΧΑ χάσει επίπεδα προς τις 860 μονάδες, θα φανεί προσεχώς.

  "Μαγιά” για κάτι καλύτερο υπάρχει, αρκεί όμως να υποστηριχθεί από τη διεθνή συγκυρία και να γίνουν όσα έχουν προγραμματισθεί σε γρήγορο timing και με σωστό τρόπο. Γιατί υπάρχουν και αυτοί που ισχυρίζονται ότι αν κάτι χαλάσει δεν θα αργήσουν οι short να ρίχνουν τα πονταρίσματά τους σε μια αγορά ρηχή, με χαμηλές συναλλαγές, στην οποία οι λιγότερο αισιόδοξοι (ή συγκρατημένα απαισιόδοξοι) δεν παραγνωρίζουν ότι συχνά "έρχεται το ιππικό να βάλει πλάτη στο τέλος ή στις δημοπρασίες και να επηρεάσει τις τιμές”.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ