Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 22-Νοε-2019 00:01

  Το Χρηματιστήριο, οι 900 μονάδες και τα... "βιβλία" των ξένων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά μερικές παραπάνω, είναι οι φορές που η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά επιχείρησε να κινηθεί προς την περιοχή των 890-900 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Και το... σίριαλ καλά κρατεί.

  Κάποιες στιγμές, σε κάποιες περιπτώσεις κατάφερε η αγορά να επιτύχει τον στόχο της. Αδυνατώντας όμως, από την άλλη πλευρά, να κατοχυρώσει την κρίσιμη, κατά τους τεχνικούς αναλυτές, περιοχή των 900-905 μονάδων, ενώ μη ενθαρρυντική ένδειξη για τους long θεωρείται και απώλεια των 900 μονάδων και για τον τραπεζικό δείκτη αναφοράς. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, σταδιακά εισερχόμαστε στην τελική ευθεία για το φίνις της χρονιάς, οπότε, από εβδομάδα θα έχουμε λογικά και πιο σαφή εικόνα. Άλλωστε, οι τράπεζες θα έχουν ολοκληρώσει την ευαίσθητη περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τους, οι αναλυτές θα έχουν κάνει τον απολογισμό τους και τις επισημάνσεις τους, ενώ θα ετοιμάζονται, πέρα από την κατάθεση του σχεδίου "Ηρακλής” στη Βουλή, και οι τελευταίες επαφές των τραπεζών με τους ξένους fund managers. Μια και όμως αναφέραμε ότι "μπαίνουμε στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της χρονιάς”, πρέπει να σημειώσουμε ότι παράλληλα έχουμε εισέλθει και στην "τελική ευθεία για το κλείσιμο των βιβλίων των ξένων διαχειριστών”.

  Αν και κάποια funds δεν παραλείπουν να κάνουν "παιχνίδι” μέσα στον Δεκέμβριο, είτε με την προοπτική να πετύχουν κάποιο year end rally και να βγάλουν εορταστικό μεροκάματο, είτε με την προοπτική να χαράξουν και να χτίσουν στρατηγική για το νέο έτος ακόμα στο φίνις του τρέχοντος, η αλήθεια είναι ότι πολλοί traders κάνουν τα κουμάντα τους τώρα αν δεν τα έχουν ήδη κάνει. Η αναπόφευκτη μερική κατοχύρωση θέσεων, ενόψει "κλεισίματος βιβλίων" για το 2019 λογικά πρέπει να είναι κάτι που γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι, ειδάλλως, καλό είναι να συνεκτιμηθεί καθώς μπορεί να φέρει αυτή τη μεταβλητότητα στα "υψηλά'. Άλλωστε, με σχεδόν +45% (για τον Γ.Δ.), με +100% για τον τραπεζικό δείκτη μέσα στο έτος και με αποδόσεις της τάξεως του 100% με 200% ανά περίπτωση, το ΧΑ βρέθηκε στις υψηλές θέσεις της λίστας ανά τον κόσμο και προφανώς δίνει και περιθώρια για κατοχύρωση θέσεων και κερδών σε ουκ ολίγα χαρτοφυλάκια.

  Κατά συνέπεια, λένε οι ειδικοί, δεν αποτέλεσε έκπληξη, αν και θα προτιμούσαν να μην είχε συμβεί, η κατοχύρωση θέσεων σε τράπεζες και κάποια blue chips όταν οι δείκτες προσέγγισαν και έπιασαν κρίσιμα ή ανθεκτικά τεχνικά όρια, παρά το γεγονός ότι είχαν προηγηθεί θετικές ειδήσεις (π.χ. το σχέδιο της Alpha, η αναβάθμιση του ΧΑ από την HSBC, κόντρα στις διεθνείς ανησυχίες). Βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει νέα προσπάθεια των long για προσέγγιση και υπέρβαση των 900 μονάδων, αλλά θα απαιτηθούν "νέα” σε επίπεδο εξελίξεων αλλά και... κεφαλαίων, ήτοι δηλαδή να έχουμε μια θετική διεργασία ή "φρέσκα” κεφάλαια στο ταμπλό. Οπότε, όλα τα πονταρίσματα είναι ανοιχτά, είτε τα long, είτε της κατοχύρωσης θέσεων, είτε και της τακτικής του stock picking. Και βλέπουμε στη συνέχεια...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ