Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 15-Νοε-2019 00:01

  Τα καμπανάκια του Οκτωβρίου...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ενώ είναι σαφές ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αναθερμανθεί η αγορά και η οικονομία, ο δρόμος δείχνει κάθε άλλο παρά ευκολοδιάβατος. 

  Υπάρχουν καμπανάκια που ηχούν και δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά. Οι έμποροι έχουν να το λένε για την προβληματική εικόνα στην αγορά τον Οκτώβριο. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον εμπορικό σύλλογο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις απέτυχαν να τονώσουν την αγορά. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ, από τη σύγκριση των στοιχείων του Οκτωβρίου 2019 έναντι του Οκτωβρίου 2018, προκύπτουν 5.581 λιγότερες θέσεις εργασίας φέτος ως επίδοση. Καθώς υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο 125.668 θέσεων εργασίας έναντι αρνητικού ισοζυγίου 120.087 τον Οκτώβριο του 2018.

  Είναι σαφές ότι στην πραγματική αγορά, στην πιάτσα, υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι να φανεί αν το νέο κοκτέιλ πολιτικής θα αποδώσει. Ή αν ήδη χρειάζονται κάποιες διορθωτικές κινήσεις... Αυτά για την αγορά, γιατί αν πάμε και στο μέτωπο των μεγάλων εμβληματικών επενδύσεων και εδώ τα πράγματα δεν προχωρούν όσο γρήγορα είχε αρχικά εκτιμηθεί. Χαρακτηριστική περίπτωση το Ελληνικό. Ξαναγυρίσαμε στο γαϊτανάκι των προσφυγών και να δούμε τι θα σημάνει αυτό σε καθυστερήσεις. Και για να είμαι ειλικρινής και στον διαγωνισμό για το Καζίνο στο Ελληνικό οσμίζομαι εμπλοκές...

  Τι σημαίνουν όλα αυτά; Είναι γενικώς ανησυχητικά; Νομίζω ότι εκείνο που βασικά σημαίνουν είναι ότι αποδεικνύεται πως ο πήχης τέθηκε εξ αρχής από την κυβέρνηση πολύ ψηλά. Όσο και αν πράγματι καταβάλλονται προσπάθειες και προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις σε μια σωστή κατεύθυνση, η αναθέρμανση της οικονομίας και η επίλυση χρόνιων προβλημάτων δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε 3 ή 4 μήνες. 

  Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έβγαλε ένα άγχος. Να αποδείξει ότι μπορεί και ότι η ανάδειξή της στην εξουσία δεν αποτελεί απλώς μία αντιΣύριζα στάση. Και το άγχος οδήγησε σε μία επικοινωνία προς τα έξω ότι όλα θα μπουν σε ράγες σε χρόνο... dt. Έλα όμως που η διακυβέρνηση είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ διαρκείας... Με αποτέλεσμα να εμφανίζεται σήμερα σε ορισμένα μέτωπα να περνά κάτω από τον πήχη που η ίδια έχει θέσει, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα κακή επίδοση. 

  Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι αυτό το άγχος που αναφέρθηκε έχει οδηγήσει και σε ένα είδους... μπέρδεμα στην οικονομική πολιτική. Η οποία ακροβατεί μεταξύ της προσπάθειας να μην υστερήσει σε κοινωνική συνδρομή έναντι της προηγούμενης κυβέρνησης και της μεταρρυθμιστικής φιλοεπενδυτικής και φιλοεπιχειρηματικής φιλοσοφίας. Όχι πάντα με απόλυτη επιτυχία. Και όσο και αν είναι κατανοητή η ανάγκη ισορροπιών και εξάλειψης αδικιών, ίσως να μην ήταν άσχημα να γίνει πιο ξεκάθαρη στις στοχεύσεις της.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ