Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 11-Νοε-2019 00:01

  Τα πλεονάσματα και το στοίχημα της ανάπτυξης

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η διαβεβαίωση διά στόματος Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο δημοσιονομικός στόχος της χώρας είναι διασφαλισμένος για τρία συνεχή έτη είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα. Τη στιγμή που σε πάρα πολλά κράτη-μέλη ζητούνται δημοσιονομικές διορθώσεις, η Κομισιόν διαμόρφωσε έναν καθαρό "ορίζοντα".

  Είναι εκ των προτέρων αποδεκτό ότι ο Προϋπολογισμός της χώρας θα έχει φέτος υπερπλεόνασμα 0,3% του ΑΕΠ, αλλά και ότι θα καταστεί εφικτός ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021. Παρά το πακέτο φοροελαφρύνσεων που προωθεί η κυβέρνηση και τις προεκλογικές παροχές που προηγήθηκαν.

  Η εν λόγω είδηση είναι βέβαιο ότι θα τύχει θετικής ανταπόκρισης από το Eurogroup, στο οποίο η χώρα πλέον διαπραγματεύεται μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, αλλά και από τις αγορές. Ωστόσο, οι δανειστές αλλά και οι αγορές περιμένουν, πέρα από δημοσιονομική εξυγίανση, και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

  Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν περιελάμβαναν και πρόβλεψη για την πορεία του ΑΕΠ της Ελλάδας. Σε αυτό το πεδίο οι στόχοι δεν ευοδώνονται. Προβλέπεται χαμηλότερη ανάπτυξη το 2020 (κατά 2,3%, έναντι 2,8% που αναμένει το ΥΠΟΙΚ).

  Βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραδέχεται ότι μπορεί τελικά οι επιδόσεις να είναι καλύτερες λόγω του αναπτυξιακού αποτυπώματος και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης. Ωστόσο, προειδοποιεί και για χειρότερες επιδόσεις λόγω των εξωτερικών τριγμών.

  Το βασικό θέμα συζήτησης στην Ευρώπη αυτή την περίοδο είναι η διεθνής κρίση. Η Ευρωζώνη "βαδίζει προς μια παρατεταμένη περίοδο πιο υποτονικής ανάπτυξης και ήπιου πληθωρισμού", αναφέρει η Κομισιόν, ενώ κάποιες οικονομίες όπως η ιταλική και η γερμανική "φλερτάρουν" ήδη με την ύφεση και με τον αποπληθωρισμό.

  Η Ελλάδα, λοιπόν, πρέπει να οργανωθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει όλες αυτές τις παρεμβάσεις που θα δώσουν νέα πνοή στην οικονομία, που θα παράσχουν μια ασπίδα προστασίας από τους εξωγενείς κινδύνους, οι οποίοι δεν είναι λίγοι.

  Πρώτο βήμα είναι τέταρτη αξιολόγηση, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι κεραίας τις επόμενες ημέρες, καθώς λήγει η σχετική προθεσμία.

  Θα πρέπει επίσης να αποδείξει ότι κάνει πράξη τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει γρήγορα, ολοκληρωμένα και εμπροσθοβαρώς. Χωρίς παρεκκλίσεις και υποχωρήσεις.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ