Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 05-Νοε-2019 00:01

  Τα ακίνητα, οι κυνηγοί αποδόσεων και η πιθανή μελλοντική "φούσκα"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Είναι προφανές ότι μεταξύ των αναπτυξιακών στόχων είναι και η αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και της αφύπνισης της αγοράς ακινήτων.

  Βεβαίως από τις ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις που ήδη προωθούνται, ευνοείται και η προσπάθεια των τραπεζών να διαθέσουν χαρτοφυλάκια δανείων, στεγαστικών και επιχειρηματικών, που έχουν collaterals ακίνητα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Κεφάλαιο" έως και 180.000 ακίνητα θα βρεθούν ως εν δυνάμει "προίκα" προς αξιοποίηση στα χέρια των funds που θα αποκτήσουν είτε μέσω από ευθείας τιτλοποιήσεων είτε μέσω του "Ηρακλή" τα σχετικά πακέτα κόκκινων δανείων.

  Είναι σαφές ότι η βελτίωση της αγοράς ακινήτων πέραν της αναπτυξιακής- επενδυτικής διάστασης, αποτελεί και ικανή και αναγκαία συνθήκη για να... "διασωθεί" ο τραπεζικός τομέας.  Βεβαίως, οι εξελίξεις ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα collaterals των κόκκινων δανείων έχουν και μία σημαντική κοινωνική διάσταση, η οποία, όπως έχουμε επισημάνει και σε παλαιότερο σχόλιο μπορεί να αποτελέσει μία ωρολογιακή πολιτική βόμβα... Αλλά ας επιστρέψουμε στα της αγοράς ακινήτων.

  Εκτός από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον, τις gold visa κλπ,  αλλά και πέρα από τη γενική κινητικότητα που προκάλεσε στα αστικά ακίνητα και εξοχικές κατοικίες το airbnb, τραβώντας προς τα πάνω και τα ενοίκια, υπάρχει και ένας κίνδυνος. Ο κίνδυνος της δημιουργίας μιας "φούσκας". Μίας "φούσκας" την οποία ήδη έχουν αρχίσει και προκαλούν οι κυνηγοί των αποδόσεων. Ποιοι είναι αυτοί; Κυρίως pension funds, ασφαλιστικές κλπ.

  Ο λόγος είναι προφανής. Με τις μηδενικές ή και αρνητικές αποδόσεις στα τραπεζικά και ομολογιακά προϊόντα, ο μεγάλος χαμένος είναι οι... συνταξιοδοτικές επενδύσεις. Οι μεγαλύτεροι επενδυτές παγκοσμίως. Οι οποίοι έχουν πέσει σε απόγνωση αναγκαζόμενοι να αυξήσουν το ρίσκο στις τοποθετήσεις τους, όπως πχ σε εταιρικά ομόλογα ή υπερτιμημένα ακίνητα διεθνώς, προκειμένου να εξασφαλίσουν αποδόσεις στα κεφάλαιά τους που θα επιτρέπουν με βάση τις μελέτες και τις σχετικές "καμπύλες" τη λειτουργία τους ως συνταξιοδοτικού πυλώνα. 

  Ας αφήσουμε όμως για σήμερα τα εταιρικά ομόλογα και την πιθανή "φούσκα", όπως και την αύξηση του ρίσκου στις επενδύσεις από το πάμφθηνο χρήμα που σήμερα πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι δανείζονται με σχεδόν μηδενικά επιτόκια για αμφίβολης πολλές φορές απόδοσης επενδύσεις. Τι θα συμβεί όταν τα επιτόκια θα πάρουν κάποια στιγμή την ανηφόρα; Τέλος πάντων, ας μην πάμε αλλού το σημερινό σχόλιο.

  Και τούτο διότι θέλω να διηγηθώ αυτό που μου εκμυστηρεύτηκε φίλος που δέχθηκε πρόταση για σημαντικό ακίνητο που είχε στην κατοχή του από ξένο pension fund. Αφού λοιπόν λίγο πολύ η συζήτηση έφτασε στο "πόσα θες;", οι υποψήφιοι αγοραστές εμφανίστηκαν πρόθυμοι να πληρώσουν την εξωφρενική τιμή που ζητήθηκε, υπό έναν όρο. Να μείνει ο πωλητής ως ενοικιαστής για μία πενταετία πληρώνοντας ένα υψηλότατο μίσθωμα. Το οποίο μάλιστα θα κατέβαλε με την αγορά προκαταβολικά ο αγοραστής πριμοδοτώντας το πανύψηλο ενοίκιο... Έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η υψηλή απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου... Τα πώς και τα με ποιο τρόπο, καθώς και οι λεπτομέρειες, τα πιθανά οφέλη (και τα... bonus βεβαίως...) κλπ δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Άλλωστε το deal δεν έκλεισε. Ακόμα τουλάχιστον... Γι' αυτό το ακίνητο, γιατί κάποια άλλα εμβληματικά ακίνητα, πωλούνται. Όμως έχει ενδιαφέρον η προοπτική δημιουργίας της "φούσκας"...Θα δείξει... Γενικώς...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ