Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Νοε-2019 00:01

  Μια εμβληματική μεταρρύθμιση

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η σύγκρουση με το βαθύ κράτος του Δημοσίου και ό,τι αυτό συμβολίζει αποτελούσε ανέκαθεν ταμπού, ακόμα και για εκσυγχρονιστές πολιτικούς και μεταρρυθμιστικές κυβερνήσεις. Τα οργανωμένα συμφέροντα, που νέμονται προκλητικά προνόμια σε βάρος των πολλών, έβρισκαν πάντα τον τρόπο να επιβάλλουν το "δίκιο" τους. Όποιο κόμμα κι αν βρισκόταν στην εξουσία, οι ηχηρές μειοψηφίες αποδείχθηκαν διαχρονικά πιο ισχυρές από το ευρύτερο συμφέρον της σιωπηλής πλειοψηφίας. 

  Γι᾽ αυτό και η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους στη ΔΕΗ αποτελεί μια τολμηρή όσο και σημαντική απόφαση, που θα εκσυγχρονίσει τη λειτουργία, μιας επιχείρησης η οποία επί χρόνια ταυτίστηκε με τον κακώς νοούμενο κρατισμό και τον προκλητικό συνδικαλιστικό ακτιβισμό. 

  Ποιος δεν θυμάται τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, υπό την ασυλία της μονιμότητας, να κάνουν έφοδο στα διοικητικά συμβούλια, εμποδίζοντας επιχειρηματικές συνεργασίες που θα έφερναν την εταιρεία σε θέση ισχύος στην ενεργειακή αγορά; Ποιος ξεχνά τις καταλήψεις των συνδικαλιστών στα κέντρα έκδοσης λογαριασμών, για να προστατευτούν οι κακοπληρωτές τού "Δεν πληρώνω" που έφεραν τη ΔΕΗ στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης; Ή ποιος δεν θυμάται τις απεργίες και τα μπλακ-άουτ με τις τεράστιες οικονομικές συνέπειες για επιχειρήσεις και νοικοκυριά; 

  Η κυβέρνηση, αποφασίζοντας να αλλάξει πλήρως τον τρόπο λειτουργίας της ΔΕΗ, κερδίζει ταυτόχρονα δύο σημαντικές μάχες: η πρώτη αφορά την ίδια την επιχείρηση, που καλείται να αλλάξει για να μη βουλιάξει. Η ΔΕΗ θα πρέπει εκ των πραγμάτων να λειτουργήσει με όρους αγοράς και να ενστερνιστεί τις καλές πρακτικές της ιδιωτικής οικονομίας, σε έναν κλάδο που ούτως ή άλλως υπάρχει έντονος ανταγωνισμός. Ωστόσο, η δεύτερη και πιο σημαντική νίκη αφορά τον μεταρρυθμιστικό συμβολισμό που ακουμπά ολόκληρη την κοινωνία. Η κατάργηση της μονιμότητας σε μια εμβληματική ΔΕΚΟ αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ακούει τον παλμό της μεσαίας τάξης, που περιμένει την ουσιαστική και αποτελεσματική μεταρρύθμιση του κράτους. Σε μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία δεν νοείται να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Και γι᾽αυτόν ακριβώς τον λόγο τα μέτρα για τη ΔΕΗ συνιστούν μια εμβληματική μεταρρύθμιση.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ