Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 01-Νοε-2019 00:01

  Το "μοιρασμένο" ταμπλό, οι τράπεζες, η DBRS και η συνέχεια

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Αν κάτι έγινε ορατό στο χρηματιστηριακό ταμπλό τον προηγούμενο μήνα, ιδίως από το δεύτερο "μισό” του Οκτωβρίου και μετά, ήταν ότι η αγορά βρέθηκε επί της ουσίας "διχασμένη” ή έστω "μοιρασμένη”. 

  Με την έννοια "μοιρασμένη” και "διχασμένη” βέβαια εννοούμε την καλύτερη, άρα και ανοδική, κίνηση του τραπεζικού κλάδου προς υψηλότερα επίπεδα έναντι της συμπεριφοράς ορισμένων blue chips που για κάποιους λόγους έδειξαν αδυναμία, πτωτική εικόνα ή και λειτούργησαν ως "βαρίδι" για τον Γενικό Δείκτη. Που κατά βάση έκλεισε τελικά με οριακές κινήσεις και σχετική μεταβλητότητα εντός συγκεκριμένων ορίων.

  Οι τραπεζικές μετοχές συγκέντρωσαν τη μερίδα του λέοντος επί της αξίας των συναλλαγών, που σε κάποιες συνεδριάσεις ήταν "τσιμπημένες”, ενώ παραμένει πάντα κρίσιμος και ο ρόλος του διεθνούς περιβάλλοντος, όπως βέβαια και της εφαρμογής του πλάνου μείωσης των κόκκινων δανείων και ανοιγμάτων κυρίως μέσω του σχεδίου "Ηρακλής” που προωθεί ένθερμα η κυβέρνηση.

  Για την ώρα, και παρά το πλήθος των αβεβαιοτήτων και των ανοιχτών μετώπων ανά τον κόσμο, το διεθνές κλίμα σε γενικές γραμμές δεν ήταν "βαρύ” για το ΧΑ, άλλωστε και προ ημερών ο S&P χτύπησε νέα υψηλά, η FED μείωσε με το μέτρο τα επιτόκια, ο δείκτης VIX έχασε μέρος της δυναμικής του και... δεν φόβισε τους επενδυτές. Την ίδια περίοδο, η Ελλάδα έχει εισέλθει στον κύκλο της ραγδαίας μείωσης της απόδοσης των κρατικών ομολόγων, της διολίσθησης των spreads και βέβαια στον κύκλο των αναβαθμίσεων, με την S&P να δίνει τον τόνο προ εβδομάδας. Πλέον, τα βλέμματα έχουν στραφεί προς τους Καναδούς της DBRS.

  Η εν λόγω ετυμηγορία, αν και θεωρητικά ο οίκος βρίσκεται στη "σκιά” των υπόλοιπων μεγάλων οίκων αξιολόγησης (S&P, Moody's, Fitch), έχει το ενδιαφέρον και τη σημασία της, πόσω μάλλον όταν η DBRS, εφόσον ανεβάσει τον πήχη μία κλίμακα υψηλότερα, θα διαμορφώσει το rating δύο θέσεις χαμηλότερα από το όριο του "επενδύσιμου", που αποτελεί και το ζητούμενο σε βάθος χρόνου για την ελληνική οικονομία. Σημειώστε δε, ότι η DBRS, αν και... τέταρτη στην κατάταξη, αποτελεί επίσης βαρόμετρο για τη λήψη αποφάσεων από την ΕΚΤ καθώς στην Φρανκφούρτη αποδέχονται το ειδικό βάρος των αξιολογήσεων του οίκου που έχει έδρα το Τορόντο του Καναδά. Σήμερα η DBRS αξιολογεί την Ελλάδα με "BB-" που είναι η υψηλότερη βαθμολογία για τη χώρα και τρία βήματα πριν εξέλθει από την κατηγορία "junk". Ενδεχόμενη αναβάθμιση θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να βρεθεί το ελληνικό δημόσιο σε επενδυτική βαθμίδα ακόμα και μέσα στο 2020.

  Κατά συνέπεια, οι εξελίξεις από το μέτωπο του Ηρακλή και κατά συνέπεια του πλαισίου μείωσης κόκκινων δανείων, η σχέση της χώρας και της οικονομίας με τους οίκους αξιολόγησης στην πορεία προς το investment grade, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων, η θετική αποτίμηση της επικείμενης αποπληρωμής μέρους των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς το ΔΝΤ, αλλά και γενικότερα το "θετικό πακέτο” που προωθεί ή προετοιμάζει για τη χώρα η νέα κυβέρνηση, θα αποτελέσουν το "στοίχημα” για τη συνέχεια, όπως βέβαια και για τον μήνα Νοέμβριο. Προφανώς βέβαια, όπως συνήθως συμβαίνει, το διεθνές κλίμα, οι εξελίξεις στον πλανήτη θα επηρεάσουν και την Ελλάδα, κατά συνέπεια και το ΧΑ.

  Αναμφίβολα οι τράπεζες θα παίξουν αυξημένο ρόλο, αν και μένει να φανεί κατά πόσο μπορούν να εισρεύσουν νέα "καύσιμα”, να αυξηθούν οι συναλλαγές, ή αν από κάποια funds έχει προεξοφληθεί η έλευση του "Ηρακλή” και των συνεπειών του. Οι εξελίξεις στον κλάδο-κλειδί παραμένουν η βασική παράμετρος που είναι ικανή να ωθήσει την αγορά πάνω από τις 900-920 μονάδες ή να την πιέσει προς χαμηλότερα επίπεδα, προς τα που δηλαδή θα "σπάσει” η τάση συντήρησης και μίνι συσσώρευσης που παρατηρείται και πάλι εσχάτως στο ταμπλό, την ώρα που οι αποδόσεις στα ομόλογα σπάνε τα ρεκόρ (χαμηλά), σε ένα περιβάλλον ελάχιστων ή χαμηλών επιτοκίων, με την πρόσφατη έκδοση του εντόκου 6μηνης διάρκειας (στο μηδέν) να επιβεβαιώνει την πτωτική τάση.

  Παράλληλα, κι ενώ ουκ ολίγες επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να δέχονται τις ευεργετικές επιπτώσεις της μείωσης του country risk και να σπεύδουν να μειώνουν τον δανεισμό τους μέσω επανέκδοσης ομολόγων (με καλύτερους όρους), η αγορά περιμένει στο φίνις της χρονιάς το πώς θα κινηθούν τα blue chips ή και τα μικρομεσαία χαρτιά. Για τη δεύτερη βαθμίδα, εφόσον δεν χαλάσει το κλίμα διεθνώς ή εντός, κάποιοι αναλυτές δεν αποκλείουν να υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις και κάποια "τινάγματα”. Ωστόσο, αναφορικά με τα blue chips, ο ρόλος της Coca Cola, του Μυτιληναίου, του ΟΤΕ και του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της Motor Oil, της Viohalco, του Τιτάνα και της Jumbo, της Τέρνα Ενεργειακή κ.λπ. πάντα έχει σημασία και αναμφίβολα το ΧΑ δεν έχει την πολυτέλεια οι άλλες δυνάμεις του ταμπλό να χάνουν στροφές και έδαφος.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ