Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Οκτ-2019 00:01

  Μια μοναδική ευκαιρία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η διεθνής οικονομική κατάσταση γίνεται ολοένα και περισσότερο ανησυχητική. Παραδόξως μέσα στο περιβάλλον αυτό, το προφίλ του ελληνικού χρέους βελτιώνεται με ραγδαίο ρυθμό.

  Τα "νέα” έρχονται από τα... τέσσερα σημεία του ορίζοντα και γίνονται ολοένα και καλύτερα.

  Φτάνοντας μάλιστα στο σημείο του να επιλέγουν οι επενδυτές να "πληρώνουν” αντί να εισπράτουν τόκο για να κρατούν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικούς τίτλους χρέους με "αρνητικό” επιτόκιο.

  Χθες ο ESM, ήτοι ο βασικός δανειστής του ελληνικού κράτους, εισηγήθηκε θετικά στα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης την προεξόφληση του δανείου του ΔΝΤ.

  Η τόσο επιφυλακτική και συνήθως αρνητική γερμανική Βουλή με προεδρεύοντα τον γνωστό κ. Σόιμπλε όχι μόνο ενέκρινε την προεξόφληση του χρέους του ΔΝΤ από την Ελλάδα, αλλά πολύ περισσότερο στη σχετική συζήτηση ακούγονται επαινετικά σχόλια για την "θριαμβευτική επιστροφή” της στις αγορές.

  Εντυπωσιακό ακόμη είναι ότι στους σχετικούς πίνακες με το "δημοσιονομικό περιθώριο” που διαπιστώνεται στους υπό εκτέλεση προϋπολογισμούς των χωρών μελών, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι σε πολύ καλύτερη θέση από εκείνη της Ιταλίας και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, με ευνοϊκές συνέπειες για τις προοπτικές απομείωσης του χρέους.

  Η σειρά των Οίκων Αξιολόγησης να πάρουν θέση απέναντι στη σειρά αυτών των γεγονότων, είναι κάτι που οι αγορές έχουν αρχίσει να προεξοφλούν θετικά. Αυτό επιβεβαιώθηκε άλλωστε από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο S&P.

  Τι αλήθεια συμβαίνει; Η απάντηση δεν είναι δύσκολο να δοθεί.

  Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και η συνεπής στάση της έκτοτε, παρά τα ενδιάμεσα πολιτικά και εκλογικά ζιγκ - ζαγκ, έχει διασφαλίσει μία θετική πορεία της οικονομίας και της εμπιστοσύνης που αναδύεται από την πλευρά των αγορών, μέσα σε ένα επιδεινούμενο διεθνώς περιβάλλον.

  Όσο και αν αυτό θα μπορούσε να ακουσθεί υπερβολικό μετά από δέκα χρόνια κρίσης, η Ελλάδα και η οικονομία της μοιάζει σ' αυτή τη συγκυρία σαν μία αχτίδα επενδυτικών ευκαιριών, που αρχίζει πλέον να διακρίνεται και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα...

  Θα μπορούσε αυτή να "σβήσει”; Προφανώς και θα μπορούσε. Αυτό όμως είναι και το κεντρικό μας ζήτημα. Να μην σβήσει.

  Αλλά αυτό απαιτεί προσοχή και συνέπεια, που μέχρι στιγμής όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι υπάρχει.     

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ