Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Οκτ-2019 00:01

  Το Χρηματιστήριο και η αναβάθμιση του τραπεζικού κλάδου

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ο τραπεζικός κλάδος ήταν και παραμένει αυτός που μπορεί να παίξει τον ρόλο του "οδηγού” για να επιτευχθούν στο Χρηματιστήριο υψηλότερα επίπεδα. Και αυτό θα είναι και το story της επόμενης περιόδου.

  Ουδείς, βέβαια, παραγνωρίζει τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει ή και θα συνεχίζουν να παίζουν στη συνέχεια άλλοι δεικτοβαρείς τίτλοι, όπως οι Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ και Motor Oil, η Τέρνα Ενεργειακή ή η Jumbo κ.λπ., που κατά καιρούς είτε "στήριξαν” το ΧΑ σε δύσκολες περιόδους είτε έδωσαν τον δικό τους τόνο στις ανοδικές κινήσεις. Πλην όμως, όπως έχουν διαμορφωθεί τα δεδομένα, ο τραπεζικός κλάδος, οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, παίζουν καταλυτικό ρόλο για τη συνέχεια εντός και εκτός ταμπλό, για την οικονομία-επιχειρηματικότητα αλλά και το Χρηματιστήριο. 

  Σε γενικές γραμμές πάντως, το διεθνές κλίμα έδωσε τη σχετική "ώθηση” στις κινήσεις που κάνουν το τελευταίο διάστημα οι long παίκτες ώστε να οδηγηθούν οι αγορές λίγο υψηλότερα. Στο εσωτερικό τώρα μέτωπο, με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο το ΧΑ έσπευσε να αναζητήσει την υπέρβαση των 870 μονάδων, να κοιτάξει προς την εκ νέου προσέγγιση της ζώνης των 880-885 μονάδων, μιας κρίσιμης περιοχής στην οποία το προηγούμενο διάστημα έχουν δοθεί "μάχες” με τους short players. Ο στόχος των 900 μονάδων προφανώς και δεν έχει "ξεχαστεί”, πρέπει όμως πρώτα να γίνει υπέρβαση και ακολούθως κατοχύρωση κρίσιμων επιπέδων ώστε με κάποια αφορμή να επιχειρηθεί μια κίνηση προς τα υψηλά. Κατά πόσο μία θετική αξιολόγηση από τον οίκο Standard & Poor's δύναται να αποτελέσει μια καλή αφορμή για τους long ή αν βραχυπρόθεσμα θα επικρατήσουν όσοι διαβλέπουν μια μίνι διόρθωση, θα φανεί... επί της οθόνης.

  Δεν είναι άσχετο με την νέα αναρρίχηση του Γενικού Δείκτη και το γεγονός ότι ο τραπεζικός δείκτης επέστρεψε μόλις μέσα στην εβδομάδα στα επίπεδα των αρχών Ιουλίου και στην παραμονή των εκλογών, αφήνοντας για την ώρα πίσω του ένα διάστημα έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας λόγω –κυρίως– των διεθνών οικονομικών, πολιτικών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Προφανώς, στο come back των τραπεζικών μετοχών έχουν παίξει τον ρόλο τους μια σειρά από εξελίξεις, ξεκινώντας από την άρση των capital controls, μέχρι την προώθηση του κομβικού σχεδίου "Ηρακλής” από το οικονομικό επιτελείο με στόχο τη μείωση των κόκκινων δανείων και τη βελτίωση της κερδοφορίας των τραπεζών. Αλλά και η προώθηση μεταρρυθμίσεων, νομοσχεδίων και επενδύσεων από τη νέα κυβέρνηση, η πτώση της απόδοσης των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα κ.λπ. Προφανώς και υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν, ωστόσο, ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής έχουν τύχει θετικής ανταπόκρισης από τους επενδυτές.

  Οι τραπεζικές μετοχές είναι απολύτως αναγκαίες για να δούμε ένα νέο ράλι στο ΧΑ ή έστω μία πλαγιοανοδική κίνηση με μεγάλη διάρκεια στο ταμπλό. Άλλωστε, το ανοδικό σερί των μαζεμένων θετικών συνεδριάσεων στο ΧΑ, με "οδηγούς” τις τραπεζικές μετοχές, δεν προσέθεσε εντυπωσιακά ποσοστά στον Γ.Δ., ούτε "έδειχνε” προς την κατεύθυνση μιας γενικευμένης ανόδου. Πλην όμως, το ζητούμενο είναι να σταθεροποιηθεί εκ νέου η αγορά και να πάρει μπρος ο τραπεζικός τομέας, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα. Αν γίνουν αυτά που περιμένει η αγορά, τότε το ΧΑ έχει κάθε λόγο να... αισιοδοξεί, ιδίως μέσω των τραπεζικών τίτλων, έχει λόγους να αναμένει την αναβάθμισή του, όπως και η ελληνική οικονομία. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση, πέρα από το τι θα συμβεί στο εσωτερικό μέτωπο, είναι η νηνεμία στο διεθνές στερέωμα. Σε αυτό δεν απουσιάζουν οι εστίες ανησυχίας, αβεβαιότητας ή μεταβλητότητας. Κατά πόσο η χώρα, η οικονομία, το Χρηματιστήριο, καταφέρουν να σταθούν όρθια μέσα σε περιβάλλον τυχόν κλυδωνισμών, είναι ένα ακόμα στοίχημα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ