Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Οκτ-2019 00:01

  Το άγχος της σύγκρισης με τους προηγούμενους...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Τα πεπραγμένα των τελευταίων εβδομάδων με αφορμή και τον προϋπολογισμό, δείχνουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αναπροσαρμόσει με τη μεγαλύτερη ταχύτητα το μίγμα της πολιτικής που ακολουθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

  Επιχειρείται να προωθηθούν αλλαγές με ρυθμούς ανάλογους με εκείνους που χαρακτήρισαν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες της εκλογικής επικράτησης. Βεβαίως, οι υψηλές ταχύτητες για την ικανοποίηση των υψηλών προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί, λογικό είναι να δημιουργούν και... κενά. Μερικές φορές η πραγματικότητα δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να ακολουθήσει την ταχύτητα των προσδοκιών, των προθέσεων και της βούλησης.

  Έτσι, ορισμένες δράσεις που υλοποιούνται σε πραγματικά σύντομο χρόνο, μοιάζουν σαν να έχουν... καθυστερήσει, σε σχέση με το σπριντ των προσδοκιών. Η επισήμανση αυτή έχει γίνει από την πρώτη στιγμή, ωστόσο η βούληση για ταχύτατη επανεκκίνηση ίσως δεν έχει επιτρέψει να ληφθεί υπόψη. Η τοποθέτηση του πήχη πολύ ψηλά δεν σημαίνει υστέρηση αν δεν τον υπερβείς. Ιδιαίτερα όταν οι επιδόσεις είναι πολύ καλύτερες σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν στη χώρα.

  Το άγχος αυτό, η αγωνία ίσως να διορθωθούν πολλά πράγματα ταυτόχρονα χωρίς όμως η πραγματικότητα να δίνει αυτή τη δυνατότητα πριν ολοκληρωθούν δομικές παρεμβάσεις που απαιτούν χρόνο, έχει κάνει την εμφάνισή του και στο μέτωπο των φορολογικών παρεμβάσεων και στο όλο κομμάτι των παροχών. Με αποτέλεσμα να παρατηρούνται παροχές οι οποίες προφανώς και έχουν ως στόχο τη βελτίωση της ζωής κοινωνικών ομάδων, όπως εξαγγελίες για προσλήψεις που όμως δεν ακολουθούν τη σύγχρονη αντίληψη και ανάγκες της αγοράς εργασίας του μέλλοντος, ή η έμφαση στο συνταξιοδοτικό.

  Επιλογές που προφανώς έχουν να κάνουν με κοινωνική ενίσχυση όμως δεν μοιάζουν να είναι απόλυτα συμβατές με τις προσδοκίες για έμφαση σε αναπτυξιακές δράσεις και επιλογές. Η αγορά εκφράζει κάποιες ανησυχίες ότι το άγχος της σύγκρισης και επιβεβαίωσης της κοινωνικής υπεροχής σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση δεν ταιριάζει και τόσο σε μία νέα κυβέρνηση, κοινοβουλευτικά ισχυρή, που έχει την ευκαιρία να υλοποιήσει μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές με μακροπρόθεσμο θετικό  αποτύπωμα χωρίς να προβληματίζεται για το πολιτικό κόστος...

  Ότι με άλλα λόγια, χρόνος για κοινωνικές παροχές θα υπάρξει, όπως και δημοσιονομικός χώρος, ωστόσο προέχει η επανεκκίνηση της οικονομίας και η μεγιστοποίηση της ανάπτυξης.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ