Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Οκτ-2019 00:01

  Εγγύηση των αγορών για χαμηλότερα πλεονάσματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου, αλλά και τα αρνητικά επιτόκια στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων, που ακολούθησε, ήταν ακόμα δύο "σήματα" ενίσχυσης της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα πλέον εντάχθηκε στην "ομάδα" των κρατών που έχουν τίτλους με αρνητικές αποδόσεις.

  Ουσιαστικά, η πολύ καλή πορεία της επανέκδοσης του 10ετούς ήταν αυτή που στήριξε πιο πολύ τα έντοκα. Η συμμετοχή "καλής ποιότητας" επενδυτών είναι αυτή που τόνωσε ακόμα πιο πολύ προσδοκίες που προϋπήρχαν.

  Σε αυτό έχουν συμβάλει τα μέχρι στιγμής δείγματα γραφής της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα σημαντικά θεωρούνται η έγκριση του σχεδίου Ηρακλής και η κατάθεση του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου στη Βουλή. Το ίδιο φάνηκε, όμως, και από την κατάθεση ενός Προϋπολογισμού για το 2020, που διασφαλίζει τη δημοσιονομική σταθερότητα, προωθώντας όλο το πρόγραμμα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων. Με μοχλό ώθησης την υψηλή ανάπτυξη και τις ιδιαίτερα αυξημένες προοπτικές για επενδύσεις.

  Είναι, λοιπόν, σαφές ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Και το πιστοποιούν και οι πρόδρομοι δείκτες συγκυρίας. Τα δεδομένα σήμερα είναι τελείως διαφορετικά από ό,τι το 2017 ή το 2018. Από τα δεδομένα, δηλαδή, της εποχής στην οποία ελήφθη η συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και στο 2,2% σταδιακά στη συνέχεια.

  Το κόστος δανεισμού πλέον είναι πολύ πιο χαμηλό και η αδιάκοπη μείωση του χρέους μπορεί να γίνει με μικρότερο δημοσιονομικό στόχο, έναν στόχο που θα διευκολύνει ακόμα περισσότερο την ανάκαμψη και την ευημερία.

  Οι αγορές, λοιπόν, με τη στάση τους τις προηγούμενες ημέρες δίνουν ακόμα ένα "σήμα" για τη μεγάλη διαπραγμάτευση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που έχει ξεκινήσει και επιχειρείται να κορυφωθεί τους επόμενους μήνες.

  Ήδη στελέχη των "θεσμών", όπως ο Κλάους Ρέγκλινγκ και η Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν τοποθετηθεί θετικά. Πλέον, μένει να αποφασιστεί το πώς και το πότε.

  Όσο αίρονται οι αμφιβολίες για τη διατηρησιμότητα των ελληνικών επιδόσεων, όσο η χώρα μένει αταλάντευτη στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και της εξυγίανσης της οικονομικής ζωής, ο δρόμος για τις αποφάσεις ανοίγει.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ