Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Οκτ-2019 00:01

  Ρεκόρ προσδοκιών για την ελληνική οικονομία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η παγκόσμια οικονομία δέχεται εντονότατες πιέσεις, που προκαλούν μεγάλη μείωση προσδοκιών. Οι πιέσεις καθρεφτίζονται στους πρόδρομους δείκτες συγκυρίας και προοιωνίζονται μια νέα επιβράδυνση των αναπτυξιακών επιδόσεων.

  Η Ελλάδα δεν ακολουθεί, όμως, την ίδια πορεία. Αυτό φάνηκε από τις ανακοινώσεις για τον δείκτη προμηθειών στον τομέα μεταποίησης (PMI).

  Ο εν λόγω δείκτης, που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας, στην Ευρωζώνη πλησίασε τη "βάση", δηλαδή στις 50 μονάδες. Βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2013, με τη Γερμανία να υποχωρεί στις 48,5 μονάδες, δηλαδή σε χαμηλό 83 μηνών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πιο μεγάλες οικονομίες φλερτάρουν με ανάλογα χαμηλές επιδόσεις.

  Στην Ελλάδα ο PMI έκλεισε τον Σεπτέμβριο στις 53,6 μονάδες. Η τιμή του είναι μεν λίγο χαμηλότερη από τις 54,9 μονάδες στις οποίες βρέθηκε τον Αύγουστο, αλλά παραμένει από τις υψηλότερες παγκοσμίως. Παραμένει επίσης "αισθητά πάνω από τον μέσο όρο που επί μακρόν έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας", όπως αναφέρεται στο κείμενο των ανακοινώσεων. Ανάλογη είναι η τάση και στον δείκτη του ΙΟΒΕ, που βρίσκεται στα πιο υψηλά επίπεδα από το 2008.

  Η ελληνική οικονομία, λοιπόν, δημιουργεί προσδοκίες. Ο βιομηχανικός κόσμος συνεχίζει να πιστεύει στην αλλαγή σελίδας, παρά τα "γκρίζα" μηνύματα που φτάνουν από το εξωτερικό.

  Η προσδοκία για μεγάλα επιχειρηματικά "deals", για επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων έχει προκαλέσει μια ανοδική ορμή. Στηρίζεται από τα θετικά μηνύματα των αγορών. Αλλά και από το σχέδιο φοροελαφρύνσεων που δρομολογείται.

  Οι επαφές που έγιναν με την κυβέρνηση κατά την επίσκεψη των κ. Ντράγκι και Μοσκοβισί στην Αθήνα, αλλά και οι δηλώσεις των αξιωματούχων της Ε.Ε. όλο το προηγούμενο διάστημα, πιστοποιούν την αλλαγή, την εμπέδωση αξιοπιστίας.

  Άλλωστε, η Ελλάδα τώρα βγαίνει από την ύφεση και, έτσι, υπάρχει αναμφισβήτητα παραγωγικό κενό. Η δυναμική αυτή, όμως, πρέπει να συνεχιστεί. Με έργα.

  Με την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, με την υλοποίηση των επενδύσεων, με την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στο τραπεζικό σύστημα και στις αγορές. Για να διασφαλιστεί και η οικονομία από τη διεθνή δίνη, η οποία πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ολοφάνερη...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ