Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 27-Σεπ-2019 00:01

  Χρηματιστήριο: Οι "αψιμαχίες", τα στενά όρια και οι δύο προϋποθέσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Οι τελευταίες συνεδριάσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο έχουν αναδείξει, και μάλιστα με έντονο τρόπο, ότι μέχρι να προκύψει κάποια σημαντική εξέλιξη στο εγχώριο μέτωπο που θα είναι ικανή να δώσει σήμα και τέμπο, το ταμπλό θα επιβεβαιώνει την υψηλή του εξάρτηση από τις διεθνείς αγορές, με τις τελευταίες να μην έχουν ξεφύγει ακόμα από τη μεταβλητότητα, τις αβεβαιότητες και τις "γκρίζες ζώνες”.

  Είτε πρόκειται για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ ή στη Βρετανία, είτε έχουμε να κάνουμε με τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες που προκάλεσε η "πυροσβεστική παρέμβαση” εκατοντάδων δισ. δολαρίων της FED στη διατραπεζική αγορά στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, είτε με τους φόβους για επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία, είτε, εν τέλει, με άλλους "μαύρους κύκνους” που προβληματίζουν αναλυτές και επενδυτές, είναι σαφές ότι, παρά το γεγονός ότι η Wall Street είναι σε υψηλά επίπεδα, το volatility "καλά κρατεί”.

  Όπως "καλά κρατούν” στο ΧΑ, για να επιστρέψουμε στα δικά μας, η συσσώρευση στα γνωστά όρια πέριξ των 850-870 μονάδων, με τις 830 και 885 μονάδες να "χτίζουν” τα όρια της πιο διευρυμένης ζώνης μέσα στην οποία κινείται ο Γενικός Δείκτης εδώ και εβδομάδες, όπως "καλά κρατούν” οι "κόντρες” μεταξύ των long και των short. Με τους τελευταίους εσχάτως να έχουν μειώσει τα πονταρίσματά τους στις τραπεζικές μετοχές. Όπως "καλά κρατάει” το σχετικό rotation σε blue chips ή και οι σχετικά χαμηλές συναλλαγές, ανεξάρτητα αν σε κάποιες συνεδριάσεις έχουμε κάπως τσιμπημένους τζίρους.

  Για την ώρα πάντως, το Ελληνικό Χρηματιστήριο έχει αποφύγει τα χειρότερα, δηλαδή να κατρακυλήσει με εμφατικό τρόπο κάτω από τις 850 μονάδες με κίνδυνο να προσεγγίσει πτωτικά τις 830 μονάδες. Δεν είναι ασήμαντο αυτό... Τέλος πάντων, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο ίσως να κινούμαστε σε αυτό το μοτίβο, αρκεί να μην εμφανιστούν νέα απρόοπτα, νέα "κανόνια” (τύπου Thomas Cook), νέες εστίες προβληματισμού. Επίσης, μένει να αποδειχθεί αν κάποιες πρόσφατες εισροές στο ελληνικό "καλάθι” στις ΗΠΑ, το GREK/ETF, θα έχουν συνέχεια και αν σχετίζονται και με την παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας, υπό τον πρωθυπουργό, στις ΗΠΑ ή αν επρόκειτο περί βραχυπρόθεσμων μόνο πονταρισμάτων.

  Κατά συνέπεια, από τη μία πλευρά κάποιοι αναλυτές ευελπιστούν ότι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για σημαντική υποχώρηση της αγοράς και υπάρχουν προσδοκίες για νέα δοκιμή υψηλότερων σημείων. Από την άλλη όμως, πιο συγκρατημένοι παράγοντες του χώρου σημειώνουν ότι ήδη 3-4 φορές ο Γενικός Δείκτης δεν πέτυχε ανοδική υπέρβαση (και διατήρηση) των 880-890 μονάδων, οπότε καλό είναι να περιμένουμε και τις διεθνείς εξελίξεις. 'Αλλωστε, "κλείνει” το 9μηνο οσονούπω και αργά ή γρήγορα οι παίκτες, ιδίως τα ξένα funds που "κάνουν παιχνίδι” στο ταμπλό, θα κληθούν να χαράξουν τη στρατηγική τους για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σε συνάρτηση πάντα με τις εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον. Σε γενικές γραμμές πάντως, το ΧΑ έδειξε διαθέσεις αντίστασης και αυτό είναι καλός οιωνός εφόσον φυσικά δεν κλιμακωθούν οι πιέσεις στις διεθνείς αγορές. 

  Δύο κομβικά σημεία για το προσεχές διάστημα θα είναι η προώθηση του τραπεζικού νομοσχεδίου και η υλοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής" για την εξυγίανση των τραπεζών και η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2020, καθώς εκεί ακόμα υπάρχει διαφορά μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών. Αν οι εξελίξεις είναι επιτυχείς, αφενός θα δώσουν το έναυσμα για περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου θα άρουν επιφυλάξεις που ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη σε διεθνείς παίκτες για το ελληνικό χρηματιστήριο...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ