Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 26-Σεπ-2019 00:01

  Δεν χρειάζεται άγχος, αλλά σταθερά βήματα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Όπως έχουμε επισημάνει, ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Ακριβώς γι΄ αυτό έχει σημασία να μην βιαστεί κανείς να τον διασχίσει και να είναι προσεκτικός.

  Εκτός από την κανονικότητα στην καθημερινότητα των πολιτών, δεν θα ήταν λάθος να υιοθετηθεί μία αυξημένης προφανώς υπευθυνότητας και αμεσότητας χειρισμών κανονικότητα και στη διακυβέρνηση της χώρας. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ να πέσουν οι ρυθμοί. Κάθε άλλο. Ήταν τόσα αυτά που έπρεπε και πρέπει να διορθωθούν το ταχύτερο δυνατό, που η εντυπωσιακή εκκίνηση και προετοιμασία να αποδεικνύονται επιβεβλημένες.

  Ο λόγος για κανονικότητα, αφορά στον βηματισμό των προσδοκιών που καλλιεργούνται. Και λόγω του σπριντ στην εκκίνηση αλλά και λόγω της ανάγκης της κοινωνίας για αλλαγή σελίδας. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι 120 δόσεις. Μέτρο εξαιρετικά αναγκαίο και με καθοριστική σημασία. Όμως, υπάρχουν αρρυθμίες στην εφαρμογή του. Και αυτές οδήγησαν στην περιορισμένη συμμετοχή. Και επειδή έγιναν πράγματι βελτιώσεις σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ίσως να χρειαζόταν λίγος ακόμα χρόνος επεξεργασίας.

  Αυτό το παράδειγμα και μερικές ακόμη αρρυθμίες καταδεικνύουν ότι ναι μεν υπάρχει ορμή, θετικές προθέσεις, όρεξη για δουλειά, καλή προετοιμασία ως επί τω πλείστον, δεν χρειάζεται όμως να διορθωθούν όλα μέσα σε ένα τρίμηνο ή εξάμηνο. Η διακυβέρνηση δεν είναι κατοστάρι, είναι μαραθώνιος. Και κάτι ακόμα. Νιώθω σαν να υπάρχει η ανάγκη της "απόδειξης". Νομίζω ότι αυτό δεν χρειάζεται. Η κυβέρνηση ήδη έχει γίνει θετικά αποδεκτή, η κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό βλέπουν τη δουλειά που γίνεται, οπότε δεν χρειάζεται άγχος.

  Πολύ περισσότερο γιατί όπως προαναφέραμε ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Θα υπάρξουν πολλές και απρόβλεπτες δυσκολίες. Αυτό που συνέβη στον ελληνικό τουρισμό λόγω της κατάρρευσης της Thomas Cook είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δυσκολιών και ανατροπών. Ιδιαίτερα καθώς η χώρα επιχειρεί να κινηθεί με υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς σε ένα ευρωπαϊκό οικονομικό περιβάλλον που δεν προβλέπεται να είναι ευνοϊκό. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ