Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 25-Σεπ-2019 00:01

  Η νεαρή επαναστάτρια Γκρέτα

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Aναμφισβήτητα η νεαρή Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ είναι ένα από τα πρόσωπα της επικαιρότητας. Εντυπωσίασε μη... μασώντας τα λόγια της μπροστά στους Παγκόσμιους ηγέτες.

  Δεν χωράει αμφιβολία ότι πλέον η 16χρονη ακτιβίστρια αποτελεί ήδη ένα φαινόμενο. Η δράση της αναβαθμίζεται και η φωνή της επιχειρεί να αφυπνίσει μπροστά στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σίγουρα τάραξε τα νερά, αλλά τώρα είναι που πλέον βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή. Ένα 16χρονο κορίτσι εκ των πραγμάτων πλέον ηγείται του διεθνούς ακτιβισμού. Ενδιαφέρον, πιθανώς εκρηκτικό και επαναστατικό αλλά και υψηλού ρίσκου. Θα μου επιτρέψετε να επισημάνω κάποια πράγματα που μου αρέσουν αλλά και κάποια που με προβληματίζουν.

  Μου αρέσει, που η 16χρονη Σουηδή δεν κωλώνει. Έχει τον τσαμπουκά της διεκδίκησης και την αγωνιστικότητα που ταιριάζει στα νιάτα της.

  Μου αρέσει που αμφισβητεί, κατηγορεί, θέτει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους. Και που κάπου μιλάει για... λογαριασμό όλων μας.

  Μου αρέσει που τη στηρίζει η οικογένειά της χωρίς να είχε εμπλακεί προηγουμένως στον ακτιβισμό αλλά και το σχολείο της. Πόσο διαφορετική είναι η σουηδική κοινωνία...

  Μου αρέσει που έχει μάθει, έχει διαβάσει, έχει ενημερωθεί με αποτέλεσμα να διατυπώνει έναν μεστό λόγο χωρίς αερολογίες.

  Μου αρέσει, εν τέλει που αυτή η μίνι επανάσταση, η προσπάθεια να ιδρώσουν αυτιά και να υπάρξει κινητοποίηση πηγάζει από το πιο υγιές και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας, τους νέους ανθρώπους, που πλέον δεν μένουν αδιάφοροι. Μακάρι να έβρισκε μιμητές και σε αλλά θέματα...

  Δεν μου άρεσε πολύ όμως η σκηνοθετημένη παρουσία στην ομιλία της στα Ηνωμένα Έθνη. Ναι στον τσαμπουκά και το πάθος, αλλά κάποια κομμάτια παραήταν... θεατρικά.

  Δεν μου αρέσει που έχουν αρχίσει να την προσεγγίζουν διάφορες ακτιβιστικές οργανώσεις για να καρπωθούν ότι περισσότερο μπορούν από την αναγνωρισιμότητα και τη δημοφιλία της.

  Δεν μου αρέσει το ενδεχόμενο να εργαλειοποιήσουν αυτό το κορίτσι πολιτικάντηδες, πολιτικοί και καιροσκόποι. Θέτοντας σε κίνδυνο την αγνότητα των προθέσεών της.

  Δεν μου αρέσει η επιχειρούμενη απότομη εκτόξευση που μπορεί μεν να προσδίδει αναγνωρισιμότητα στον αγώνα της, αλλά από την άλλη θα αναδεικνύει και τις όποιες αδυναμίες ή γκρίζες ζώνες.

  Δεν μου αρέσει, ακριβώς γιατί μου μοιάζει με απόπειρα εκμετάλλευσης, το ζήτημα της υποψηφιότητας για Νόμπελ. Έχει στοιχεία μεγάλης υπερβολής, ανεξάρτητα από τον καλό αγώνα της νεαρής ακτιβίστριας...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων