Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 23-Σεπ-2019 00:01

  Τα σύννεφα διεθνώς πυκνώνουν...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Σε κάθε ευκαιρία οι προειδοποιήσεις ακούγονται όλο και πιο ηχηρά. Οι εστίες κινδύνου πυκνώνουν και οι πιθανότητες επιβράδυνσης της οικονομίας της γηραιάς ηπείρου γίνονται όλο και πιο ισχυρές.

  Η κινητοποίηση της ΕΚΤ αλλά και της Fed αποδεικνύει τη διεθνή ανησυχία. Το ίδιο και η "συζήτηση" που ξεκίνησε στο τελευταίο Eurogroup για τη χρήση και δημοσιονομικών εργαλείων ενίσχυσης της ζήτησης της οικονομίας της Ε.Ε.

  Η Ελλάδα προς το παρόν έχει τη δική της δυναμική. Τα τελευταία στοιχεία για το εξωτερικό ισοζύγιο δείχνουν ανοδική πορεία στις εισπράξεις από τον τουρισμό τον Ιούλιο, που αντισταθμίζει (εν μέρει μόνο)  την –επιβραδυνόμενη– άνοδο των εξαγωγών. 

  Αλλά και τα δημοσιονομικά στοιχεία του Αυγούστου έδειξαν ότι, παρά τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η ισχυρή ζήτηση στην οικονομία διατήρησε την εισπραξιμότητα των εσόδων. Δίνοντας ένα επιχείρημα στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν από τη Δευτέρα με τους "θεσμούς" για τον Προϋπολογισμό του 2020.

  Η κυβέρνηση "ποντάρει" στα καλά στοιχεία αλλά και στην πολύ καλή πορεία του δείκτη οικονομικής συγκυρίας. Εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί σε πάνω από 2% φέτος και κατά 3% περίπου το 2020. Μάλιστα, ο κεντρικός τραπεζίτης Γ. Στουρνάρας συμφώνησε με αυτή την πρόβλεψη.

  Μόνο που στην ομιλία του είπε και άλλα. Έκρουσε τον κώδωνα για τους κινδύνους, που ελλοχεύουν, εσωτερικούς αλλά και εξωγενείς.
Ο τραπεζίτης μίλησε για παγκόσμια επιβράδυνση λόγω των εμπορικών πολέμων, που μπορεί να εντείνει τις πιέσεις στις εξαγωγές. Μίλησε και για τους κινδύνους από ένα "σκληρό" Brexit και από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Αναφέρθηκε σε ενδεχόμενη απότομη διόρθωση των διεθνών αγορών, αλλά και σε επιδείνωση της προσφυγικής κρίσης, που θα μπορούσε να βλάψει τον τουρισμό και το εμπόριο.

  Όλα αυτά τα "καμπανάκια" κινδύνου έχουν μόνο μία ερμηνεία: πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό όλες οι κινήσεις για να θωρακιστεί η ελληνική οικονομία. Η επιστροφή στην "κανονικότητα", η ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και η τόνωση της ανταγωνιστικότητας είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Αν τα σύννεφα φέρουν "καταιγίδα", αυτήν τη φορά θα πρέπει να υπάρχει και ... ομπρέλα...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ