Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 19-Σεπ-2019 00:01

  Δεν θα είναι ο δρόμος μόνο με ροδοπέταλα...

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Το οικονομικό επιτελείο θα χρειαστεί να δώσει μάχες με τα κλιμάκια των Θεσμών. Ο δρόμος έχει και ροδοπέταλα αλλά και αγκάθια...

  Η κυβέρνηση ξεκίνησε αναμφισβήτητα με πολύ... φόρα. Γκαζωμένη. Με εμφανή προετοιμασία και σχέδιο αλλά και με μία ταχύτητα στην οποία για να προσαρμοστεί ο μηχανισμός της κρατικής πυραμίδας χρειάζεται μάλλον λίγο περισσότερος χρόνος. Αλλά βεβαίως αυτό είναι και ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της νέας διακυβέρνησης. Ένα άλλο μεγάλο στοίχημα είναι να πειστούν οι θεσμοί για τη δημοσιονομική αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων που έχουν ήδη γίνει και εκείνων που προγραμματίζονται.

  Μπορεί να υπάρχει μία κατ αρχήν εκτίμηση και αποδοχή ως προς τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, μπορεί πράγματι να θεωρείται στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο ότι η οικονομία μπορεί πλέον να μπει σε έναν πιο ορθολογικό δρόμο, αλλά οι τεχνοκράτες των Θεσμών θα ζητήσουν εγγυήσεις. Εγγυήσεις για παράδειγμα για την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελαφρύνσεων, ή των ρυθμίσεων οφειλών. Γενικά ποτέ δεν τις βλέπουν με πολύ καλό μάτι. Και θα χρειαστεί να πειστούν.

  Επίσης πρέπει να δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι τεχνοκράτες, τους οποίους ασφαλώς δεν αφορά σε πρώτο επίπεδο η πολιτική και βλέπουν μόνο αριθμούς. Ιδιαίτερα τη στιγμή που έχουν αλλάξει ή αλλάζουν όλα σε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ακόμα και αν μεσοπρόθεσμα αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ, μέχρις ότου βρουν τα συστήματα τα πατήματά τους, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο τα τεχνικά κλιμάκια που έρχονται να μην εμφανιστούν και τόσο ευνοϊκά στην αρχή.

  Το ζητούμενο είναι να βρεθούν οι απαραίτητες ισορροπίες, να χτισθεί μία κοινή γραμμή χωρίς να υπάρξουν προσκόμματα για την ελληνική πλευρά και να οδηγηθούμε την κατάλληλη στιγμή σε μία αποδοχή του προϋπολογισμού του 2020 ως προς την επίτευξη των στόχων για Ανάπτυξη, Έσοδα κλπ με βάση τα νέα δεδομένα για τη χώρα αλλά και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Αυτός είναι ο κρίσιμος στόχος τη στιγμή που η Ευρώπη γενικότερα έχει αρχίσει να ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας της...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ