Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 18-Σεπ-2019 00:01

  Ο επιχειρηματικός χάρτης αρχίζει να αλλάζει

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ωριμάσουν μία σειρά από επιχειρηματικές συμφωνίες που πιστοποιούν την αλλαγή του κλίματος στη χώρα.

  Σας έχουμε προειδοποιήσει εγκαίρως νομίζω από το Capital.gr και το Κεφάλαιο ότι έρχονται μικρά και μεγάλα deals. Ήδη έχουν εκδηλωθεί ορισμένα, αποκαλύπτονται προτάσεις εξαγοράς, ενώ να είστε βέβαιοι ότι συντομότατα θα ακολουθήσουν και άλλα. Ο επιχειρηματικός χάρτης έχει αρχίσει σιγά σιγά να αλλάζει και πάλι. Βεβαίως, η κρίση και η μακρά ύφεση που προηγήθηκε στην ελληνική οικονομία έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο σε αυτό.

  Άλλωστε αν πάρει κανείς μία προς μία τις περιπτώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη διαπιστώνει ότι τα deals προχωρούν λόγω της αδυναμίας των υφιστάμενων μετόχων και των δυσβάσταχτων οφειλών. Και θα πρέπει να αναμένονται πολύ σύντομα και άλλες εξελίξεις πέρα από αυτές που έχουν γίνει γνωστές για εταιρίες που ανήκουν σε υπερχρεωμένους ομίλους.

  Βεβαίως, σημαντικό ρόλο για την εκδήλωση του ενδιαφέροντος και των προσφορών, παίζει ασφαλώς και η πρόθεση των τραπεζών και των funds που έχουν αγοράσει δανειακά πακέτα να ρίξουν νερό στο κρασί τους και να δεχτούν "κούρεμα" χρεών ώστε να καταστούν δυνατά τα deals. Όμως στο τέλος της ημέρας, γιατί τώρα; Γιατί δεν είχαν εκδηλωθεί μέχρι σήμερα οι προθέσεις; Γιατί οι υποψήφιοι επενδυτές και αγοραστές έχουν πιστέψει ότι το κλίμα έχει αλλάξει.

  Η πολιτική αλλαγή προφανώς και δεν συνοδεύτηκε από... μαγικά τρικ. Έγιναν όμως από την πρώτη στιγμή τα αυτονόητα. Η νέα κυβέρνηση αναίρεσε το αντιεπενδυτικό κλίμα και το πλήθος αντικινήτρων δείχνοντας από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις της. Το επενδυτικό προσκλητήριο, οι παρεμβάσεις για διευκόλυνση επενδυτών και επιχειρήσεων, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, όλα αυτά συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος. Υπάρχει εμπιστοσύνη ότι ο επενδυτής θα έχει μαζί του και όχι απέναντί του το κράτος. Σύμμαχοι στο αναπτυξιακό στοίχημα.

  Και αυτό μην εκπλαγείτε αν καταστεί ακόμα πιο εμφανές μετά το roadshow του Λονδίνου. Την... πρεμιέρα της ευρείας παρουσίασης της αλλαγής σελίδας στην ελληνική επιχειρηματική και επενδυτική σκηνή. Και αυτό θα λειτουργήσει καταλυτικά. Άλλωστε, μετά από αρκετό καιρό, σε  roadshow του Χρηματιστηρίου επιστρέφουν τα μεγάλα εμβληματικά funds.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ