Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 17-Σεπ-2019 00:01

  Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και ο σίγουρα χαμένος καταναλωτής

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η επίθεση στην Aramco μπορεί να απασφαλίσει νάρκες με μεγάλη επικινδυνότητα για την παγκόσμια οικονομία, αν δεν επικρατήσει σοφρωσύνη.

  Ξυπνούν οι μνήμες από τις πετρελαϊκές κρίσεις; Από το 1973 και την πρώτη πετρελαϊκή κρίση έχουν περάσει σχεδόν 46 χρόνια και οι επιπτώσεις της διαμόρφωσαν εκ νέου το οικονομικό και γεωπολιτικό σκηνικό στον πλανήτη. Τα διαρθρωτικά προβλήματα που από τότε εμφανίστηκαν στις δυτικές οικονομίες και οι φοβίες και ανασφάλειες με τις οποίες προικοδοτήθηκαν οι επόμενες γενιές πολιτικών, ιδιαίτερα μετά και τη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση το 1978, ανιχνεύονται μέχρι σήμερα...

  Βεβαίως πολλά έχουν αλλάξει από τότε, οι προηγμένες οικονομίες προσαρμόστηκαν και θωρακίστηκαν, νέοι ενεργειακοί ορίζοντες άνοιξαν, οι αγορές κατάφεραν να αφομοιώνουν κραδασμούς, όμως η επιρροή του "μαύρου χρυσού" δεν έπαψε ποτέ να διαμορφώνει τις παγκόσμιες ισορροπίες. Και την ώρα που τα τύμπανα του πολέμου έχουν αρχίσει και πάλι να ηχούν εκεί κατά τον Περσικό Κόλπο, σε μία συγκυρία όπου οι εμπορικοί πόλεμοι που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Τραμπ καθιστούν περαιτέρω επικίνδυνες τις γεωπολιτικές ισορροπίες, οι οποίες άλλωστε είναι ήδη αρκετά εύθραυστες.

  Η επίθεση κατά της Aramco στη Σαουδική Αραβία αναβαθμίζει προφανώς την απειλή ευρύτερων εξελίξεων. Πολύ περισσότερο την ώρα που οι ΗΠΑ σχεδόν... ψάχνουν την αφορμή για να κλιμακώσουν ενέργειες ή και δράση κατά του Ιράν. Ένα Ιράν που μπορεί να τελεί υπό εμπάργκο, όμως αν επηρεαστεί η παραγωγή στη Σαουδική Αραβία στον απόηχο της επίθεσης ή τυχόν νέου συμβάντος, θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο της ζήτησης. Μίας ζήτησης που μπορεί να ικανοποιήσει, ιδιαίτερα την ώρα που ενεργοβόρες οικονομίες όπως η Κινεζική ενδέχεται να βρεθούν σε συνθήκες υψηλών αναγκών.

  Οι κίνδυνοι είναι πολλοί, δεν χρειάζεται να αναλυθούν περισσότερο καθώς έγκριτες αναλύσεις ήδη τους έχουν περιγράψει. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, είτε η κατάσταση εκτονωθεί όπως όλοι ελπίζουν, είτε επιτευχθεί μία νέα ισορροπία με μεγαλύτερη σύνεση, θα υπάρξει ένας μεγάλος χαμένος. Ο καταναλωτής. Οι συνέπειές της μέχρι τώρα ανατίμησης του πετρελαίου πολύ φοβάμαι ότι συντομότατα θα γίνουν ορατές στους καταναλωτές ό,τι και αν συμβεί. Και αυτό προφανώς θα επηρρεάσει ευρύτερα.

  Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε για το καλύτερο. Ιδιαίτερα την ώρα που οικονομίες όπως η ελληνική κάνουν προσπάθεια να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν με υψηλότερους ρυθμούς. Και ασφαλώς απεύχονται μία σημαντική επιδείνωση του διεθνούς κλίματος.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ