Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 16-Σεπ-2019 00:01

  Η έξοδος από τον βάλτο των επιδοτήσεων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Εμβληματικά επενδυτικά σχέδια σε καθεστώς Fast Track μέχρι τώρα είχαμε μόνο στο... όνομα, αφού παλεύουν επί έτη με τη "γραφειοκρατία" για να πάρουν άδεια. Χιλιάδες εγκλωβισμένοι επενδυτές που αναμένουν –επίσης επί σειρά ετών– να υπαχθούν ή να λάβουν προκαταβολή μέσα από τις διατάξεις της "ναυαρχίδας" των επιδοτήσεων που παρέχει η χώρα, του λεγόμενου "Αναπτυξιακού Νόμου".

  Πλέον, ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να πιστέψει ότι η ώρα της "εξόδου" από τον επενδυτικό "βάλτο" έφτασε.

  Το νέο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση δίνει τέλος σε ένα μεγάλο μέρος από τα δεινά του ιδιωτικού τομέα. Μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας, της επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων και της εισόδου ιδιωτών στον έλεγχο των επενδύσεων, δίνει μια σημαντική χείρα βοηθείας στους υποψήφιους και νυν επενδυτές.

  Δίνει και το ηχηρό σήμα της πολιτικής βούλησης να "ξεμπλοκάρουν" κρίσιμες επενδύσεις κάθε μεγέθους. Επενδύσεις που θα δώσουν θέσεις εργασίας, πρόσθετο εισόδημα και ανάπτυξη.

  Δείχνει, επίσης, ότι το τοπίο αλλάζει. Ότι πλέον το κράτος δεν "τιμωρεί", αλλά στηρίζει όποιον θέλει να "τοποθετηθεί" στη χώρα.

  Η αλλαγή τοπίου δεν βοηθά μόνο όσους έχουν ήδη προσπαθήσει να επενδύσουν, αλλά και όσους τώρα το αποφασίζουν. Δίνει πρόσθετα κίνητρα τοποθέτησης στη χώρα και διασφαλίζει ότι η "μαύρη" εποχή των πολυετών καθυστερήσεων τελείωσε.

  Το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο είναι μόνο μία από τις κινήσεις για την αλλαγή σελίδας. Οι παράλληλες προσπάθειες επιτάχυνσης των επιδοτήσεων του ΕΣΠΑ είναι επίσης κρίσιμες για να στηριχθούν οι επενδύσεις, αλλά και το σύνολο της οικονομίας.

  Το ίδιο ισχύει και για το υπόλοιπο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, για το οποίο έλαβε την Παρασκευή εύσημα ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας, από το Eurogroup, καθώς χαρακτηρίστηκε "αναπτυξιακό".

  Ο υπουργός έλαβε, όμως, και ένα "μήνυμα". Αυτό της ανάγκης να τονωθεί άμεσα η ανάπτυξη. Για να στηριχθεί η οικονομία αλλά και για να υπάρξει ο "χώρος" μείωσης των πλεονασμάτων από το 2021.

  Το μήνυμα τώρα μεταφέρεται στο "εσωτερικό", με την κυβέρνηση να πρέπει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Ο νέος νόμος να εφαρμοσθεί, ανοίγοντας το ταχύτερο δυνατό την πόρτα "εξόδου".

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ