Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 13-Σεπ-2019 00:01

  ΧΑ: Η φάση συσσώρευσης και οι καταλύτες

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Εδώ και κάμποσες ημέρες οι χρηματιστηριακές αγορές ανά τον κόσμο βρίσκονταν εν... αναμονή του χρησμού του Μάριο Ντράγκι, καθώς αναλυτές και επενδυτές υπογράμμιζαν από την περασμένη κιόλας εβδομάδα ότι από τις αποφάσεις της ΕΚΤ θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό η δυνατότητα να ανακάμψει, ή έστω να πάρει κάποιες ανάσες, το ευρωσύστημα. Με το Bloomberg μάλιστα να είχε φτάσει να προειδοποιεί για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου. 

  Επόμενο λοιπόν ήταν και το ελληνικό χρηματιστήριο να ακολουθεί σε αυτό το τέμπο, με τους ανθρώπους της αγοράς να κάνουν λόγο για αψιμαχίες αγοραστών και πωλητών γύρω από το όριο των 850 μονάδων. Λίγο πάνω λίγο κάτω, μέσα στη ζώνη 830-840 και 870-875 μονάδων, με το ταμπλό να παραπέμπει σε μια μίνι φάση συσσώρευσης μετά τις καλοκαιρινές διακυμάνσεις και εν αναμονή των φθινοπωρινών διεργασιών.

  Σημειώνεται βέβαια ότι οι αγορές περιμένουν έναν ακόμα χρησμό, αυτή τη φορά από πλευράς της FED, την προσεχή εβδομάδα και με τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχιζει να πιέζει τον Τζερόμ Πάουελ, σε μια συγκυρία που οι επενδυτές ελπίζουν σε άμβλυνση του κλίματος όξυνσης που είχε δημιουργήσει η Ουάσιγκτον με το Πεκίνο, την Τεχεράνη και άλλους "στόχους”. Σε αυτό το ρευστό, σε διεθνές επίπεδο, τοπίο το ΧΑ επιχείρησε να ισορροπήσει και να ακολουθήσει ανάλογα το τέμπο, τις διεργασίες, τις εξελίξεις και τις αποφάσεις στο παγκόσμιο στερέωμα.

  Πέραν, όμως, των μεγάλων μετώπων σε διεθνές επίπεδο, που προφανώς επηρεάζουν την πορεία του εγχώριου χρηματιστηρίου, το ΧΑ "ακούει” και τις εσωτερικές διεργασίες. Είναι αλήθεια ότι εσχάτως διανύσαμε μια φάση συσσώρευσης και αναμονής, η οποία αργά ή γρήγορα θα φέρει μια αντίδραση, με τους αναλυτές και τους long βέβαια επενδυτές να ευελπιστούν αυτή να είναι ανοδική. Προφανώς, ένας ισχυρός καταλύτης από το εξωτερικό μπορεί να ανταροφοδοτήσει θετικά το κλίμα, πλην όμως έχουμε μπροστά μας και σημαντικές εξελίξεις με εγχώριο "άρωμα”, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα διαμορφώσουν τη νέα εικόνα. 

  Η πρόωρη αποπληρωμή ενδεχομένως, αν όλα βέβαια πάνε καλά, του δανείου του ΔΝΤ, οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο με τις πωλήσεις δανείων αλλά και την εφαρμογή της πρότασης του ΤΧΣ για μαζικότερη απελευθέρωση των τραπεζικών ισολογισμών από τον "βραχνά των κόκκινων ανοιγμάτων”. Επίσης, τα επόμενα βήματα του ΟΔΔΗΧ προς τις αγορές ή τυχόν εξελίξεις με τα κέρδη από ομόλογα των κεντρικών τραπεζών που ενδέχεται να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση της μείωσης του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, η πορεία, αν και όχι εύκολη και άμεση, προς το investment grade, οι νέες κινήσεις για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, ο νέος αναπτυξιακός νόμος κ.λπ., μπορούν να φέρουν θετικότερο κλίμα και στο ΧΑ.

  Σημειώστε δε ότι η αγορά αναμένει και επιχειρηματικές εξελίξεις σε μια σειρά από ομίλους, κλάδους και projects, από το Ελληνικό και τη Lamda, έως τη ΔΕΗ, την υγεία, τα τρόφιμα, τη βιομηχανία, τη ναυτιλία και τα telecoms, ενώ αναμένονται διεργασίες στην ενέργεια και σε άλλους τομείς. Υπό αυτή την οπτική, μπορεί το κλίμα στο ΧΑ να αναθερμανθεί, ιδίως αν βοηθήσουν οι εξελίξεις στο "δύσκολο”, είναι η αλήθεια, διεθνές τοπίο. Πάντως, μέχρι προ ημερών η αγορά δυσκολευόταν να "πείσει” για την ανοδική της φορά. Ενώ πέραν των τραπεζών χρειάζονταν και η "επιστράτευση” αλλων blue chips που συνηθίζουν να αποτελούν πεδίο δράσης ισχυρών χαρτοφυλακίων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, δεν θα λείπουν από τις συνεδριάσεις η μεταβλητότητα, το ρολάρισμα και οι επιφυλακτικές κινήσεις μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δοθεί κάποιο σήμα που θα φέρει αύξηση συναλλαγών.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ