Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 11-Σεπ-2019 00:01

  Το δίδαγμα από την εθνική μπάσκετ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η πολλά υποσχόμενη εθνική ομάδα μπάσκετ, απέτυχε οικτρά στο Μουντομπάσκετ. Όμως πίσω από κάθε επιτυχία ή αποτυχία κρύβονται "αλήθειες".

  Και ίσως το πάθημα της εθνικής μπάσκετ να μπορεί να λειτουργήσει εν τέλει θετικά. Όχι μόνο για το σπορ ειδικότερα, αλλά γενικότερα. Πολύ ευρύτερα. Στην επιχειρηματικότητα, στην κοινωνία, ακόμα και στην κρατική οργάνωση. Γιατί έτσι κι αλλιώς, σε κάθε μέτωπο, τις επιτυχίες τις δημιουργούν ομάδες. Που βεβαίως τίθενται υπό ενός ηγέτη, αλλά στο δικό τους χέρι είναι να γίνει το... delivery. Και επειδή όλα αυτά μπορεί να φαίνονται λίγο περίεργα, ας μπούμε στην ουσία.

  Η ομάδα που πήγε στην Κίνα, είχε στη διάθεσή της ένα υπερόπλο. Τον κορυφαίο πέρυσι παίκτη του NBA. Μόνο που τα υπερόπλα, αν δεν ξέρεις να τα χειριστείς μπορεί να σκάσουν στο πρόσωπό σου... Τι είδαμε; Όλες οι αντίπαλες ομάδες είχαν σχέδιο πώς να αντιμετωπίσουν τον Αντετοκούνμπο, ενώ εμείς δεν είχαμε κανένα σχέδιο πώς να τον βοηθήσουμε. Πώς θα συνυπάρξουμε. Ήταν σαν να συναντιούνται ξαφνικά δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Άλλο μπάσκετ έπαιζε ο ένας, άλλο οι άλλοι. Όχι απαραίτητα χειρότερο (αν και μάλλον έτσι είναι...) αλλά σίγουρα διαφορετικό. Δεν... συναντιούνταν οι δύο πλευρές και φυσικά δεν μπορούσαν να συντονισθούν.

  Ποιος φταίει γι' αυτό; Ας αποδώσουν τις ευθύνες οι πιο έμπειροι στα μπασκετικά. Η ουσία δεν αλλάζει. Το "γλυκό" δεν έδεσε. Και αντί να πάει το πράγμα καλύτερα, πήγε κατά διαβόλου... Το δίδαγμα σε ευρύτερη "μετάφραση" είναι το εξής: για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι ομάδες πρέπει να είναι "συμβατές". Να υπάρχει συμβατότητα στη νοοτροπία, στη σκέψη, τις ικανότητες όσο είναι δυνατόν. Μόνο έτσι θα λειτουργήσεις αποτελεσματικά ως σύνολο. Προφανώς και δεν μπορεί όλοι να είναι χαρισματικοί ή υπερόπλα. Ούτε σε ομάδες, ούτε σε επιχειρήσεις, ούτε σε κυβερνήσεις.

  Όμως όσο  καλός και αν είναι ο ηγέτης, στο τέλος της ημέρας εξαρτάται από τη δουλειά της ομάδας. Δεν μπορεί άλλωστε να κάνει delivery ο ίδιος σε όλα. Έπαιρνε φόρα ο Αντετοκούνμπο και έπεφτε σε ανθρώπινα τείχη. Και αυτός βιαζόταν και οι άλλοι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν. Όχι ότι ξαφνικά έγιναν κακοί παίκτες, απλά είναι διαφορετικοί παίκτες. Όταν φτιάχνεις βέβαια μια ομάδα δεν μπορεί να έχεις 100% επιτυχία σε όλα τα υλικά. Γι' αυτό και πρέπει ο ηγέτης να μπορεί έγκαιρα να διορθώνει ό,τι δεν δείχνει συμβατό. Αλλιώς αυξάνεται το ρίσκο για το αποτέλεσμα...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ