Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Σεπ-2019 00:01

  Το διπλό μήνυμα της Λαγκάρντ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η τοποθέτηση της κυρίας Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων στα οποία έχει δεσμευθεί η Ελλάδα είναι υπερβολικό και οπωσδήποτε αντιαναπτυξιακό, δικαιολογημένα προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στην Αθήνα. 

  Η τέως επικεφαλής του ΔΝΤ επιστρέφει στην Ευρώπη για να αναλάβει τις τύχες του ευρώ από τη θέση της προέδρου της ΕΚΤ σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Και επιλέγει στην πρώτη αυτή επίσημη δημόσια "ακρόασή" της μπροστά στο Ευρωκοινοβούλιο, εν όψει ανάληψης καθηκόντων, να πάρει θέση σε ένα από τα "καυτά" θέματα, προαναγγέλλοντας μια σοβαρή αλλαγή στη θέση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος. 

  Αναμφίβολα, η παρέμβαση είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρωζώνη. Και προδικάζει μια συνολική μετακίνηση για την κατεύθυνση που θα κινηθεί η ΕΚΤ την επόμενη περίοδο στην Ευρωζώνη. Η θέση που διατύπωσε η κυρία Λαγκάρντ είναι απλή: τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη της οικονομίας, αφού απορροφούν πόρους οι οποίοι θα αφαιρεθούν από την οικονομία κυρίως μέσω φόρων και περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης, δημόσιας και ιδιωτικής. 

  Όμως πρέπει εδώ να υπενθυμίσουμε ότι η θέση αυτή έχει και μία επιπλέον διάσταση, έτσι όπως έχει διατυπωθεί από την κυρία Λαγκάρντ τόσο παλαιότερα από τη θέση της ως επικεφαλής του ΔΝΤ όσο και προχθές στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. 

  Προϋποθέτει ότι τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα πρέπει να υποστηρίζονται στο επίπεδο της οικονομικής πολιτικής από ένα πλαίσιο μεταρρυθμίσεων στο οποίο η χώρα θα πρέπει να μείνει σταθερή, έτσι ώστε οι πόροι που απελευθερώνονται από τα μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα να εξασφαλίζεται ότι θα τροφοδοτούν την παραγωγική δραστηριότητα και ανάπτυξη. Αυτή η "πλευρά" αποτελεί αναπόσπαστη προϋπόθεση για τη βελτίωση που υποστηρίζει όσον αφορά τη συμφωνία του Ιουνίου του 2018.   

  Και κάτι ακόμα. Η άποψη αυτή, την οποία είχε διατυπώσει και τον Ιούνιο του 2018 το ΔΝΤ –και για τον λόγο αυτό είχε κάνει... στην άκρη τότε προκειμένου να μην μπλοκάρει η συμφωνία–, συνοδεύεται και από την εκτίμηση ότι η Ευρωζώνη και ο ESM πρέπει να εξετάσουν και το ενδεχόμενο ενός "κουρέματος" στο κεφάλαιο του χρέους...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ