Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Αυγ-2019 00:01

  Έχει ιδιαίτερη σημασία η θετική αλλαγή στην ψυχολογία

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η Ελλάδα παραδοσιακά ήταν ένα από τα κράτη της ΕΕ με τις πιο αρνητικές απαντήσεις των καταναλωτών στην μηνιαία έρευνα συγκυρίας για την πορεία της οικονομίας. Αυτό άλλαξε θεματικά τους τελευταίους μήνες, ειδικά τον Αύγουστο.

  Ουσιαστικά η αλλαγή στην ψυχολογία του πολίτη ήταν ο βασικός μοχλός στήριξης του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος που καταρτίζει το ΙΟΒΕ και ανακοινώθηκε χθες. Τον Αύγουστο επέστρεψε στο επίπεδο του Δεκεμβρίου του 2007, στις 108,4 μονάδες. Η εν λόγω άνοδος έχει ειδική σημασία. Γιατί ήταν έντονη αλλά και γιατί δείχνει ένα momentum που διατηρείται, τουλάχιστον, προς ώρας. Ο εν λόγω Δείκτης (που αποτελεί για τους οικονομολόγους μία πρώτη ένδειξη αναφορικά με τη μελλοντική πορεία του ΑΕΠ), κινήθηκε έντονα ανοδικά για δεύτερο συνεχή μήνα. Είχε φτάσει στις 105,3 μονάδες τον Ιούνιο (μία επίδοση που ήταν η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2008), έναντι 101 μονάδων τον Ιούνιο.

  Ανάλογη ήταν και η πορεία ενός άλλου δείκτη, που δίνει έμφαση στη βιομηχανία, του PMI. Ο εν λόγω δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας αυξήθηκε στις 54,6 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,4 του Ιουνίου, καταγράφοντας υψηλό τριών μηνών. Τα στοιχεία αυτά, που δείχνουν τις προσδοκίες για το μέλλον, πλαισιώνονται από  την εξαιρετική πορεία της αγοράς ομολόγων, αλλά και από την νέα ώθηση η οποία αναμένεται να φανεί το επόμενο διάστημα λόγω της άρσης των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. 

  Η θετική ψυχολογία που δημιουργήθηκε λοιπόν από την αλλαγή κυβέρνησης και από την προσδοκία για φοροελεφρύνσεις αλλά και για παρεμβάσεις που θα τονώσουν την αγορά, τις επενδύσεις και την οικονομία γενικότερα, διατηρείται. Το μεγάλο στοίχημα είναι βεβαίως αυτή η ορμή να έχει διάρκεια. Γιατί οι τομές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές και κάποια από τα "αγκάθια" που έχουν παραμείνει δύσκολα "ξεριζώνονται". 

  Στις αναφορές των καταναλωτών που περιλαμβάνονται στον δείκτη του ΙΟΒΕ, η πιο ισχυρή προσδοκία είναι αυτή της μείωσης της ανεργίας. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος ελπίζει ότι θα δημιουργηθούν νέες δουλειές. Αλλά οι θέσεις εργασίας για να δημιουργηθούν προϋποθέτουν επενδύσεις και ανάπτυξη. Σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία.

  Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση τις επόμενες ημέρες είναι ένα μεγάλο επόμενο βήμα. Αίρει προβλήματα και αγκυλώσεις σε πολλά κομβικά πεδία. Πρέπει όμως να ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Πρέπει να διασφαλισθεί ένα καθαρό πεδίο για τον επενδυτή και τούτο πρέπει να γίνει με σταθερά και αποφασιστικά βήματα. Με βήματα που να δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το έργο που εξήγγειλε.

  Το μήνυμα άλλωστε αυτό μετέφερε από το Βερολίνο χθες ο Πρωθυπουργός. Ότι πρώτα θα δοθεί η μάχη της πολιτικής αξιοπιστίας μέσω των μεταρρυθμίσεων και της διασφάλισης ταχύτερης ανάπτυξης. Το ίδιο μήνυμα αναμένεται ότι θα μεταφερθεί και στο εσωτερικό, από το βήμα της ΔΕΘ. Και έχει πολλούς αποδέκτες, στο εσωτερικό και στο εσωτερικό, οι οποίοι περιμένουν να δουν ότι οι προσδοκίες τους πραγματώνονται. Θέλουν να διαπιστώσουν ότι δεν πρόκειται απλά για μία αλλαγή ψυχολογίας αλλά για μία εντυπωσιακή αλλαγή σελίδας στην οικονομική πολιτική της χώρας.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ