Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 26-Αυγ-2019 00:01

  "Κλειδί" οι επενδύσεις

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Έχει τη δική του σημασία το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, στην πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία στο Παρίσι και το Βερολίνο, προτάσσει το θέμα των επενδύσεων. Την ίδια στιγμή που ο κ. Μητσοτάκης προσκαλεί τις γαλλικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν και να συνεισφέρουν στο αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, στην Αθήνα τα δείγματα πράξεων και όχι μόνο προθέσεων είναι σαφή: το είδαμε στον τρόπο που αντιμετωπίζονται δύο συγκεκριμένα projects με τη δική τους βαρύνουσα σημειολογία. Το πρώτο είναι το Ελληνικό και η θετική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Και μόνο το γεγονός ότι η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα, στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, κολλούσε στην αρχαιολογία θα μπορούσε να μπει στο βιβλίο Γκίνες. Και είναι σημαντικό ότι πλέον οι επενδυτές βλέπουν σιγά-σιγά να αποκαθίσταται η απλή κοινή λογική. 

  Το δεύτερο είναι οι επενδύσεις της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, που επίσης ξεμπλοκάρουν. Η θετική εξέλιξη οδηγεί, μάλιστα, τους Κινέζους να αυξήσουν το ύψος των επενδύσεών τους. 

  Είναι και άλλες υποθέσεις που φαίνεται να τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς, όπως η αποκρατικοποίηση του "Ελευθέριος Βενιζέλος", οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων και δεκάδες άλλες περιπτώσεις που δείχνουν ότι, όταν υπάρχει βούληση, τα προβλήματα ξεπερνιούνται. 

  Η ταχύτητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και η δημιουργία ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις χρειάζονται και για έναν ακόμα λόγο: όπως επισήμανε ο υπουργός ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος η αναπτυξιακή προσπάθεια να βρεθεί αντιμέτωπη με έναν νέο κύκλο παγκόσμιας ύφεσης. 

  Είναι κομβικό για την ελληνική οικονομία η κυβέρνηση να μπορέσει να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum, ώστε γρήγορα να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα. Αυτό είναι το "κλειδί" όχι μόνο για την επιστροφή της χώρας σε ρυθμούς βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης, αλλά και για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, που δεν είναι άλλο από τη διεκδίκηση μεγαλύτερου δημοσιονομικού περιθωρίου για την άσκηση ουσιαστικής πολιτικής στα μέτωπα της πραγματικής οικονομίας: δηλαδή τη μείωση των φόρων για πολίτες και επιχειρήσεις. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα της ελληνικής κοινωνίας. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ