Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Αυγ-2019 00:01

  Τα θετικά βήματα και το "delivery"

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η αγορά είναι δεδομένο πλέον ότι αντέδρασε θετικά στις πρώτες πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης. Αυτό αποδεικνύεται από την καλή πορεία της αγοράς, από την εντυπωσιακή άνοδο του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, αλλά και από τη βελτίωση στην πορεία των φορολογικών εσόδων.

  Αλλά και στο επιχειρηματικό πεδίο, οι πρώτες κινήσεις έγιναν. Κάτι φαίνεται να αλλάζει, κάποιες επενδύσεις αρχίζουν να "ξεκλειδώνουν". Με αρχή από το Ελληνικό, από την Cosco και από μεγάλα τουριστικά projects που επιταχύνονται.

  Η αγορά, λοιπόν, έδωσε "ψήφο εμπιστοσύνης" στην κυβέρνηση. Τώρα όμως περιμένει πράξεις. Περιμένει διακαώς τις επόμενες, "θεσμικές" πλέον, κινήσεις που θα αλλάξουν το τοπίο για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

  Αυτό, λοιπόν, που τώρα ζητά η αγορά και γενικότερα ο επιχειρηματικός κόσμος είναι να γίνει "delivery" των προσδοκιών...

  Καθοριστικής σημασίας θεωρείται ένα από τα επόμενα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης. Ο λόγος για το πολυνομοσχέδιο που συντονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης.

  Πρόκειται για μια διυπουργική προσπάθεια να αρθούν εμπόδια ετών στις ιδιωτικές επενδύσεις, να παταχθεί η γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί σοβαρότατο ανασταλτικό παράγοντα για εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά σχήματα.

  Το εν λόγω πολυνομοσχέδιο, μαζί με το δεύτερο φορολογικό πακέτο του φθινοπώρου –το οποίο θα ορίζει τον οδικό χάρτη ελάφρυνσης των βαρών σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και πολίτες– θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον επιχειρηματικό κόσμο.

  Θα δώσει μια καθαρή εικόνα της επόμενης τετραετίας. Έναν καθαρό δρόμο έλευσης των επενδυτικών κεφαλαίων που έχει ανάγκη η οικονομία, ούτως ώστε να επιταχύνει τον ρυθμό ανάπτυξής της και να διώξει οριστικά τις "σκιές" της κρίσης από τον ελλαδικό χώρο.

  Αυτά που πρέπει να γίνουν είναι πολύ περισσότερα. Εκτείνονται από την ταχεία μείωση των "κόκκινων" δανείων (με άμεσες λύσεις για τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια) και την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας του Δημοσίου, έως την εξάλειψη του φαινομένου των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες.

  Τα πρώτα, λοιπόν, θετικά βήματα έγιναν. Αλλά ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς προκειμένου να αρθούν όλες οι καθυστερήσεις του παρελθόντος. Προκειμένου να αναστραφούν και να εξαλειφθούν τα δεινά που συσσωρεύτηκαν τα χρόνια που προηγήθηκαν.

  Η αποφασιστική δράση είναι αναγκαία προκειμένου το θετικό momentum που έχει δημιουργηθεί να διατηρηθεί και να παγιωθεί. Προκειμένου ο στόχος για πολύ πιο ισχυρή ανάπτυξη να καταστεί εφικτός, τονώνοντας διαρκώς τα έσοδα και δημιουργώντας έτσι χώρο και για παρεμβάσεις που θα στηρίξουν περαιτέρω την οικονομία. Αλλά και που θα δώσει στην κυβέρνηση τα επιχειρήματα προκειμένου να διεκδικήσει επιτυχώς τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ