Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Αυγ-2019 00:01

  Ο υψηλός πήχης και ο αγώνας με τον χρόνο

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει η κυβέρνηση είναι να μην πέσει στην "παγίδα" των ιδιαίτερα υψηλών προσδοκιών που έχουν καλλιεργηθεί.

  Από την αρχή, ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά. Όχι μόνο από την κοινωνία, αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Θα έλεγε κανείς… από την προεκλογική κιόλας περίοδο, πολύ περισσότερο δε από τα πρώτα δείγματα γραφής. Και είναι αλήθεια ότι αυτή η ισχυρή προσδοκία, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο από το θεαματικό ξεκίνημα και την αποτελεσματικότητα που επέδειξε η κυβέρνηση μέσα στον πρώτο μήνα- ή μάλλον πριν καλά καλά κλείσει τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης της χώρας.

  Σε αυτό βεβαίως έπαιξε σημαντικό ρόλο η προετοιμασία. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι ο πρωθυπουργός είχε φροντίσει να μελετήσουν πολύ καλά οι άνθρωποι της επιλογής του τις επί μέρους δράσεις που θα έπρεπε να αναληφθούν από την πρώτη κιόλας εβδομάδα μετά τις εκλογές. Και η προετοιμασία αυτή απέδωσε καρπούς. Και σε ουσία καθώς μία σειρά από κρίσιμα θέματα άνοιξαν, δουλεύονται και προχωρούν "με το καλημέρα", αλλά και επικοινωνιακά στην κοινωνία. Καθώς ακόμα και αντίθετα πολιτικά διακείμενοι, μπορεί να εκφράζουν αμφιβολίες και αντιρρήσεις για το κυβερνητικό μοντέλο και το νέο εγχείρημα διακυβέρνησης, αλλά παραδέχονται την προετοιμασία και την όρεξη για δουλειά. Και αυτό έχει περάσει στην κοινωνία.

  Ακριβώς αυτή η αίσθηση, που δεν είναι απλώς αίσθηση αλλά υπαρκτές δράσεις, του.. σηκώματος των μανικιών από την πρώτη ημέρα και των αδιαμφισβήτητα θετικών προθέσεων να πάει μπροστά η χώρα, μπορούν να δώσουν στη συνέχεια κάποιον χρόνο για την ωρίμανση στην υλοποίηση των πρώτων αυτών ενεργειών. Όμως – και εδώ είναι η δυσκολία- όχι πολύ. Όσο κατανοητό και αν είναι ότι η χώρα δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη, ο πήχης που όπως είπαμε είναι ψηλά και το αρχικό ντεμαράζ με το οποίο ξεκίνησε το κυβερνητικό έργο, επιβάλλει μία διαρκή κούρσα με τον χρόνο στον τομέα της αποτελεσματικότητας.

  Όμως αυτό δεν πρέπει να επηρεάσει. Ούτε να αγχώσει.  Διότι το άγχος θα οδηγήσει σε λάθη. Ή σε πρόωρες εξαγγελίες που δεν θα είναι πάντα εφικτό να μετουσιωθούν. Το αναφέρω διότι εύλογο είναι ορισμένοι κυβερνητικοί λειτουργοί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες ή "αγκάθια" στον δρόμο για την υλοποίηση όσων έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας. Καθώς άλλο οι προθέσεις και οι θετικές δράσεις και άλλο κάποιες χρόνιες "αγκυλώσεις" που δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη, ενώ φυσικά άλλο είναι και η δυνατότητα ανταπόκρισης της κρατικής και διοικητικής πυραμίδας. 

  Θυμάμαι όταν επρόκειτο να εκδοθεί μία εβδομαδιαία εφημερίδα – και αυτό το γνωρίζουν καλά όσοι έχουν εμπλακεί με τέτοια εγχειρήματα – τα δύο πρώτα τεύχη ήταν και τα πιο εύκολα. Ακόμα και στις πιο μεγάλες και γνωστές εφημερίδες. Γιατί ένα μεγάλο κομμάτι της ύλης είχε δουλευτεί από πριν. Από εβδομάδες. Είχε γίνει προεργασία, ακόμα και για τα πρώτα θέματα. Από το τρίτο – τέταρτο φύλο άρχιζαν τα δύσκολα, που το υλικό θα ήταν εντελώς καινούργιο και θα έπρεπε να αποδειχθεί η ικανότητα στην παραγωγή πρωτογενών θεμάτων εκείνων που δούλευαν στην εφημερίδα. Κάπως έτσι είναι και σε μία κυβέρνηση. Μετά τους πρώτους τρεις – τέσσερις μήνες όπου επί της ουσίας σημασία έχει η ανάδειξη του σχεδιασμού, θα αρχίσει να κρίνεται όχι πλέον η πρόθεση και το σχέδιο, αλλά η αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή.

  Και είναι σαφές, ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προσδοκίες γι αυτό. Για το delivery. Ιδιαίτερα στα υπουργεία που έχουν να κάνουν λιγότερο ή περισσότερο με την οικονομία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις τράπεζες. Εκεί δηλαδή όπου αναγκαστικά θα πρέπει να γίνουν και οι πιο γρήγοροι βηματισμοί. Αν και αυτό το στοίχημα κερδηθεί, τότε δεν θα έχει απλώς κερδίσει τις εντυπώσεις μία νέα κυβέρνηση, αλλά θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για μία πραγματικά διαφορετική Ελλάδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ