Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Αυγ-2019 00:01

  Ο Μαραθώνιος και οι άξονες της επιτυχίας

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε αυτό που έχουν αποκαλύψει το Κεφάλαιο και το Capital.gr. Ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020. 

  Αυτός είναι ο ένας από τους δύο μοχλούς που μπορούν να βγάλουν τη χώρα μπροστά. Ο δεύτερος είναι οι επενδύσεις. Οι δύο αυτοί άξονες πρέπει να λειτουργήσουν ταυτόχρονα και συνδυαστικά. Γιατί από κοινού μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα όχι μόνο στην κανονικότητα αλλά και να διαμορφώσουν τις συνθήκες ώστε να μην διολισθήσει και πάλι η οικονομία και η χώρα στη δίνη της κρίσης. Και αυτή η διασφάλιση είναι και η πλέον σημαντική. Γιατί το διεθνές περιβάλλον δεν πρέπει να λησμονούμε ότι δεν είναι ευνοϊκό. Οι επιδόσεις της ευρωπαικής οικονομίας επιδεινώνονται και μαζί και εκείνες των ηγέτιδων χωρών. Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να διαχειριστεί και το επερχόμενο πλέον Brexit. 

  Όσο για την παγκόσμια οικονομία, πρόσφατη είναι η κίνηση της FED με μία μείωση επιτοκίων που αυτή τη φορά έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα. Και η οποία "βάζει δύσκολα" και στις άλλες κεντρικές τράπεζες. Το διεθνές περιβάλλον είναι ξεκάθαρο ότι γίνεται και πιο δυσμενές και πιο σκληρό και ανταγωνιστικό. Πολύ περισσότερο δε για μία οικονομία που τώρα -μετά την περσινή έξοδο από το Μνημόνιο- προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της ξανά. 

  Είναι λοιπόν σημαντικό μέσω της μείωσης του στόχου για το πλεόνασμα να υπάρξει δημοσιονομικός χώρος για βελτίωση των συνθηκών σε μία κοινωνία που έχει υποστεί σημαντικές θυσίες και πλήγματα, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό τα περιθώρια που δημιουργούνται να ευνοούν και τους αναπτυξιακούς σκοπούς. Γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμα ουσιαστική και μόνιμου χαρακτήρα ανάκαμψη της οικονομίας. Το μοντέλο των παροχών δεν δίνει πραγματικές λύσεις. 

  Και προφανώς κομβικό σημείο θα είναι η αύξηση των επενδύσεων. Είναι σαφές ότι οι υποψήφιοι επενδυτές, αλλά και εκείνοι που ήδη βρίσκονται στη χώρα και ταλαιπωρούνται, ή άλλοι που είχαν αποχωρήσει, έχουν λάβει το μήνυμα ότι το κλίμα έχει αλλάξει. Αλλά θα πρέπει να δούμε και τις επενδύσεις να υλοποιούνται. Να ξεκινούν. Μαζικότερα. Τότε μόνο θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την διάχυση του οφέλους από αυτές στην οικονομία και την κοινωνία.

  Με αυτά τα δεδομένα, αν δηλαδή η πορεία υλοποίησης προθέσεων, δεσμεύσεων και νομοθετημάτων, είναι αντίστοιχη με τις προσδοκίες που ήδη έχουν δημιουργηθεί από το δυναμικό ξεκίνημα της νέας κυβέρνησης, τότε μπορούν να υπάρχουν βάσιμες ελπίδες για ουσιαστική αλλαγή σελίδας προς το καλύτερο. Ώστε η χώρα, αφού εξέπληξε αρνητικά πριν από μία δεκαετία, να αποτελέσει τώρα τη θετική έκπληξη... Αλλά πρέπει και να γίνει κατανοητό ότι ο αγώνας δεν είναι... κατοστάρι αλλά... μαραθώνιος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ