Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Αυγ-2019 00:01

  Ο Κυριάκος, η Γιάννα και το 2021

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Η επιλογή του πρωθυπουργού να αναθέσει στην Γιάννα Αγγελοπούλου την οργάνωση του "Ελλάδα 2021" αποτελεί μία στρατηγικά ευφυή επιλογή. 

  Γενικώς, η υπόθεση γύρω από τον εορτασμό των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση, είναι πολυσύνθετη. Αν αξιοποιηθεί σωστά η συγκυρία, μπορεί να αποτελέσει ένα ορόσημο, γύρω από το οποίο μπορούν να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν ποικίλες ιδέες και δράσεις. Η εμβληματική επέτειος μπορεί να δώσει μία εξαιρετική αφορμή για ψυχολογική και ουσιαστική αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας, να δώσει πίσω σε έναν ηττημένο εν πολλοίς  - ακόμα και σήμερα… - λαό μετά από χρόνια κρίσης και Μνημονίων, ένα κομμάτι από την εθνική του υπερηφάνεια και την προσωπική του αξιοπρέπεια. 

  Βεβαίως, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να έχουν αλλάξει μέχρι τότε πολλά στη χώρα. Και αυτό ασφαλώς φιλοδοξεί να επιτύχει μέσα από το Πρόγραμμά της και την εφαρμογή του που ήδη ξεκίνησε, η νέα ελληνική κυβέρνηση. Προφανώς σε επίπεδο προθέσεων και σχεδιασμού τα πράγματα δείχνουν να έχουν ξεκινήσει θετικά, ωστόσο σε κάθε περίπτωση η επιτυχία θα κριθεί από το delivery, εκ του αποτελέσματος με άλλα λόγια. Γιατί εννοείται ότι πέρα από τις προθέσεις αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες, το ζουμί σαφώς και είναι στην υλοποίηση. 

  Ας επιστρέψουμε όμως στην επιλογή της κυρίας Αγγελοπούλου και στην έμφαση που δίνει στη συγκεκριμένη επέτειο ο σημερινός πρωθυπουργός. Κατ’ αρχήν είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε οραματικά να ποντάρει στα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Μία επέτειος που μπορεί να "γεννήσει" ευκαιρίες όχι μόνο για εκδηλώσεις, αλλά και για μία ξεχωριστή οικονομική ώθηση. Ίσως πρέπει να γίνει αντιληπτό. Ότι κάτω από την ομπρέλα του εμβληματικού "Ελλάδα 2021”, μπορούν να μπουν μεγάλες παρεμβάσεις στη σύγχρονη ιστορία της χώρας. Όχι όμως μόνο πολιτιστικές, αλλά και κατ’ εξοχήν αναπτυξιακές. Μεγάλα έργα, σημαντικές χορηγίες και δωρεές, χρηματοδοτήσεις για έργα υποδομής και επενδύσεις που μπορούν να αλλάξουν περαιτέρω την όψη της χώρας, όλα αυτά και πολλά άλλα μπορούν να ενταχθούν σε έναν ευρύτερο και φιλόδοξο σχεδιασμό για το τι θα πρεσβεύσει για τη χώρα και το μέλλον της, στη δεδομένη συγκυρία, αυτή η επέτειος των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.  Μία επανάσταση που δεν αποτέλεσε μόνο τοπικό φαινόμενο, αλλά είχε διεθνή ακτινοβολία και ενεργοποίησε τεράστιους διεθνείς γεωπολιτικούς μηχανισμούς. 

  Και να που δίνει η επέτειος αυτής της επανάστασης, την ευκαιρία για μία νέα επανάσταση στη χώρα, επανάσταση οικονομικής άνθησης, επανάσταση πολιτισμική, επανάσταση κοινωνικής προόδου, επανάσταση αναπτυξιακή και επενδυτική. Μία νέα "επανάσταση" που θα αλλάξει και θα αναδιαμορφώσει όχι μόνο την ίδια τη χώρα, αλλά και τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον ακριβώς την ώρα που αυτό αναδιαρθρώνεται. Αν όλα αυτά και πολλά ακόμα περισσότερα που μπορούν να ειπωθούν, έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός, τότε η επιλογή που έκανε ήταν η καλύτερη δυνατή. 

  Και για να είμαστε εξηγημένοι, δεν έχω καμία σχέση με την κυρία Αγγελοπούλου, δεν έχω συνεργαστεί ποτέ μαζί της ούτε στον Αθήνα 2004, ούτε στα έντυπά της. Το αναφέρω, γιατί σε αυτή τη χώρα είναι σύνηθες να απαξιώνεται μία επαινετική στάση. Η οποία ασφαλώς θα γίνει σφόδρα κριτική, αν η κυρία Αγγελοπούλου δεν επιτελέσει το έργο που της ανατέθηκε ή αν χρησιμοποιήσει τη νέα τιμητική θέση μόνο για προσωπική προβολή…

  Επί της ουσίας όμως, η κυρία Αγγελοπούλου έχει συνδέσει το όνομά της με μία τεράστια επιτυχία της χώρας. Την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αμφιβάλει κανείς ότι οι Αγώνες αρχικά δεν θα έρχονταν και στη συνέχεια δεν θα γίνονταν, αν δεν είχε αναλάβει επικεφαλής κάποιος με τα χαρακτηριστικά της κυρίας Αγγελοπούλου; Και μην αρχίσουμε τα πόσο κόστισαν κλπ, γιατί αυτό είναι άλλο ζήτημα. Πολιτικό...  Η αναγνώριση της συνεισφοράς της άλλωστε είναι διεθνής. 

  Και ακριβώς γι' αυτό τον λόγο η εμπλοκή της με την υπόθεση του 2021, θα προσδώσει μία αναγνωρισιμότητα και διεθνή προβολή, που δύσκολα θα μπορούσε να προσελκύσει άλλος. Και πάνω από όλα γιατί είναι βέβαιο ότι η κυρία Αγγελοπούλου θα δει την υπόθεση αυτή ως ένα προσωπικό στοίχημα, ως ένα δυναμικό come back. Είναι βέβαιο ότι θα αξιοποιήσει εμπειρία (από το 2004), προσωπικές σχέσεις και γνωριμίες και πόρους. 

  Σε κάθε περίπτωση η επέτειος θα γίνει όχι μόνο ένα εθνικό, αλλά ένα διεθνούς ακτινοβολίας γεγονός. Και αυτό ακριβώς θα δώσει την πολύ μεγάλη ευκαιρία να "κτισθούν" γύρω από την υπόθεση αυτή, αναπτυξιακές και επενδυτικές δράσεις που θα συνδράμουν σε ένα ευρύτερο "μπουμ" στη χώρα. Είτε με ορόσημο το 2021, είτε ως αφετηρία. Η χώρα που ήδη έχει αρχίσει να μπαίνει και πάλι στον διεθνή χάρτη ως αξιόπιστος εταίρος της Ε.Ε. και ως πιθανό επενδυτικό Ελντοράντο, μπορεί πράγματι να έχει μία μεγάλη ευκαιρία. Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά θα αξιοποιηθεί… 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ