Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Ιουλ-2019 00:01

  Οι αγορές υποδέχονται την... κανονικότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Κανείς δεν θα μπορούσε μέχρι πριν από λίγο καιρό να είναι τόσο αισιόδοξος ώστε να προβλέψει πως, σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες μετά τις εκλογές, οι αγορές ομολόγων θα υποδέχονταν τη νέα κανονικότητα στην εγχώρια αγορά, επιτρέποντας στο ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται "φθηνότερα" από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής! 

  Η βελτίωση των τιμών και η "κατάρρευση" των αποδόσεων δεν έχουν το προηγούμενό τους στην εγχώρια δευτερογενή αγορά ομολόγων. Αναμφίβολα, η διεθνής συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή. 

  Αλλά αυτό ίσχυε, όπως εξακολουθεί να ισχύει, εδώ και μήνες, καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες στρέφονται και πάλι σε μια κατεύθυνση χαλάρωσης της νομισματικής τους πολιτικής.

  Η εξέλιξη, όμως, των τιμών ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο, μετά την ολοκλήρωση του νέου κυβερνητικού σχήματος και τις προγραμματικές εξαγγελίες, είναι πρωτοφανής, σπάζοντας το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο. Η ουσιαστική, ωστόσο, διαφορά από πλευράς ποιότητας στην αντίδραση των αγορών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η ισχυρή διολίσθηση των αποδόσεων έχει συνοδευτεί από μια μικρή, αλλά σαφή και σταθερή συρρίκνωση των spreads με τα γερμανικά ομόλογα. Κάτι που δεν έχει συμβεί, για παράδειγμα, στα ιταλικά ομόλογα, των οποίων η μείωση των αποδόσεων συνοδεύεται από μια... ταραχώδη μεταβολή στα spreads με τα γερμανικά ομόλογα.

  Αποτέλεσμα αυτής της τάσης από πλευράς συμπεριφοράς των αγορών στους ελληνικούς κρατικούς τίτλους είναι, επιπλέον, το γεγονός ότι έχει αρχίσει να μεταβάλλεται και η "ποιότητα" των επενδυτών, με τους μακροπρόθεσμους επενδυτές να εμφανίζονται πλέον ολοένα και περισσότερο στις λίστες των αγοραστών.

  Οι αγορές υποδέχονται πλέον την "κανονικότητα" της Ελλάδας στο πλέον ευαίσθητο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, στο χρέος. 

  Και οι συνέπειες αρχίζουν να είναι ισχυρές τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.  

  Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί μπορούν να "ποντάρουν" στη βελτίωση του κόστους δανεισμού τους από τις αγορές με τις επικείμενες ομολογιακές εκδόσεις, ενώ το Δημόσιο, λόγω της μεγάλης μείωσης του κόστους δανεισμού του, ανοίγει τα περιθώρια αναθεώρησης του ύψους των δεσμεύσεων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

  Μια πραγματική νέα "κανονικότητα" για τη χώρα. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων