Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 25-Ιουλ-2019 00:01

  Η χρησιμότερη μεταρρύθμιση είναι στη νοοτροπία μας

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Είναι αλήθεια ότι η νέα κυβέρνηση δείχνει δύο πολύ σημαντικά προτερήματα. Προετοιμασία και διάθεση για σκληρή δουλειά. 

  Το αν το μοντέλο διακυβέρνησης και οι καλές προθέσεις θα παράξουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι μια άλλη υπόθεση. Αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Σε έξι μήνες από σήμερα θα μπορούμε να μιλήσουμε για το αποτέλεσμα. Αν θα έχει καταφέρει η κυβέρνηση να βρει τον απαιτούμενο ρυθμό, αν θα φανεί και αποδοτική, αν θα έχει σπάσει τα αυγά που χρειάζεται για να μπορέσει να περάσει τη μεταρρυθμιστική αλλαγή στη χώρα και να σπάσει αγκυλώσεις και συμφέροντα. 

  Προς το παρόν όμως, ούτε καν τρεις βδομάδες από την εκλογή της, εκείνο που είναι σημαντικό είναι τα πρώτα δείγματα γραφής. Και αυτά δείχνουν μία συνέπεια που ασφαλώς είναι ενθαρρυντική. Γιατί πάνω από όλα δείχνουν ότι υπάρχει η απόλυτη συνειδητοποίηση ότι δεν υπήρχε χρόνος για χάσιμο. Και η εικόνα αυτή των πρώτων ημερών έχει τύχει θετικής υποδοχής και από τις αγορές. Αυτό είναι ένα πρώτο στοίχημα που φαίνεται να κερδίζεται εξ αρχής. Βεβαίως, αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ήδη είχε διαμορφωθεί μία θετική στάση. Η προηγούμενη κυβέρνηση κατάφερε πράγματι να ξαναβγάλει τη χώρα στις αγορές, όμως είναι σαφές ότι το φιλοεπενδυτικό προφίλ και το αναπτυξιακό σχέδιο της νέας κυβέρνησης εκτοξεύουν τις προσδοκίες. 

  Πέρα όμως από τις προσδοκίες των αγορών και την οικονομία και πέρα και από την μεταρρύθμιση του κράτους, υπάρχει και μία ακόμα ευκαιρία. Που αν αξιοποιηθεί θα αφήσει πολλαπλά οφέλη για το μέλλον της χώρας. Ποια είναι αυτή; Η... μεταρρύθμιση των πολιτών και της κοινωνίας. Αν καταφέρει ο πρωθυπουργός να αλλάξει τη νοοτροπία, τότε θα έχει καταφέρει ένα επίτευγμα που οι θετικές του προεκτάσεις θα είναι ορατές και σημαντικές μακροπρόθεσμα και σε πολλαπλά επίπεδα. 

  Αν καταφέρει να χτυπήσει τον... ωχαδερφισμό, να κάνει τον πολίτη να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει, να νοιάζεται και να συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας, αντί να είναι παθητικός, αδιάφορος, ανενεργός και παραβατικός εκ πεποιθήσεως ή από πεσιμισμό και αδιαφορία όπως είναι σήμερα, θα έχει καταφέρει ο πρωθυπουργός τη δυσκολότερη μεταρρύθμιση από όσες έχει εξαγγείλει. Τότε θα έχει αλλάξει πραγματικά τη χώρα. 

  Ένα πολύ μικρό παράδειγμα, αλλά ενδεικτικό είναι ο αντικαπνιστικός νόμος. Ίσως ο πιο... ξεσκισμένος νόμος στη χώρα. Η επιβολή του χωρίς εκπτώσεις είναι σημάδι πολιτισμού, σεβασμού αλλά και νομιμότητας. Ήδη υπήρξε η πρώτη απόφαση εφαρμογής στα δημόσια κτήρια και υπηρεσίες. Ελπίζω να εφαρμοστεί συνολικότερα χωρίς εκπτώσεις. Γιατί συγγνώμη, αλλά εκεί είναι η ουσία. Αν αρχίσουν τα... ναι μεν, αλλά... ή οι εξαιρέσεις, τότε το αποτέλεσμα θα γυρίσει μπούμερανγκ. 

  Τέλος πάντων, αυτό είναι απλώς ένα ενδεικτικό παράδειγμα. Ωστόσο είναι σημαντικό να αλλάξει η συνολική νοοτροπία. Ακόμα και η μείζονος σημασίας υπόθεση της φορολογικής συνείδησης, συνδέεται με αυτήν. Και αυτό θα καταστεί ευχερέστερο όταν και οι πολίτες νιώσουν ότι το κράτος τους σέβεται και είναι αρωγός και όχι... αντίπαλος στη ζωή και την καθημερινότητά τους.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων