Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 19-Ιουλ-2019 00:01

  Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Σε κάθε νέα κυβέρνηση, υπάρχουν αποφάσεις που μπορεί να συναντήσουν κριτική όχι μόνο από την αντιπολίτευση, κάτι άλλωστε αναμενόμενο, αλλά και από το εσωτερικό της κυβερνώσας παράταξης. 

  Αυτό δεν είναι περίεργο. Ιδιαίτερα όταν επιχειρούνται βαθιές τομές στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού, στα πρότυπα που οραματίζεται ο νέος πρωθυπουργός. Κάποιες αποφάσεις μπορεί να ξενίζουν, κάποια ανοίγματα σε προσωπικότητες ευρύτερης κομματικής προέλευσης ίσως προβληματίζουν κάποιους παλαιοκομματικούς, κάποιοι διορισμοί προσώπων που δεν είναι ευρύτερα γνωστά αλλά είναι γνωστά σε εκείνον που λαμβάνει τις αποφάσεις, μπορεί να προκαλούν απορίες, κάποιες νέες δομές του κράτους μπορεί να αιφνιδιάζουν. Έτσι όμως γίνεται όταν επιχειρείται μία ευρύτατη μεταρρύθμιση στην κυβερνητική διοίκηση και στον τρόπο λειτουργίας του δημοσίου. 

  Πάντοτε ένα νέο μοντέλο, ιδιαίτερα όταν αυτό κινείται έξω από τα μέχρι τώρα… γνώριμα, χρειάζεται να περάσει κάποιος χρόνος μέχρις ότου γίνει κατανοητό και αποδεκτό από όλους. Εκείνο που έχει σημασία περισσότερο είναι να μπορούν να υλοποιήσουν τις απαιτητικές μεταρρυθμιστικές τομές εκείνοι που επελέγησαν γι αυτό. Και αυτή ακριβώς η επιλογή είναι προνόμιο του πρωθυπουργού και κανενός άλλου. Και ο σημερινός πρωθυπουργός έχει δείξει από την πρώτη στιγμή, το πώς οραματίζεται την κυβέρνησή του. Επιδιώκοντας μεγαλύτερη ταχύτητα, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα. 

  Για να μπορεί να έχει ουσία και νόημα η κριτική, θα πρέπει να λειτουργήσει το νέο σχήμα, να αρχίσουν να εφαρμόζονται όσα προωθούνται για τις κρατικές και ελεγκτικές δομές, να αρχίσει να λειτουργεί με άλλα λόγια το κράτος. Τότε θα μπορεί να κριθεί η αποτελεσματικότητα του νέου μοντέλου. Για το οποίο άλλωστε, μεταξύ άλλων εξαγγελιών, έλαβε η σημερινή κυβέρνηση ισχυρή πλειοψηφία – μόλις πριν από 12 ημέρες από τον ελληνικό λαό. Προς το παρόν λοιπόν, εκείνο που πράγματι διαπιστώνεται, είναι μία βούληση για ταχύτατη προώθηση του κυβερνητικού έργου. Που υλοποιείται, σε επίπεδο δομής πλέον, με τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουν ποτέ παρατηρηθεί. 

  Όταν υπάρξει πλέον ολοκληρωμένη όλη η δομή του κράτους και της κυβερνητικής λειτουργίας, όταν δηλαδή ολοκληρωθούν οι αλλαγές και μετασχηματισθούν συνολικά υπηρεσίες, αρμοδιότητες και κατευθύνσεις, τότε θα μπορεί να γίνει μία πρώτη ολοκληρωμένη θεώρηση και εκτίμηση του πώς η κάθε πλευρά αντιλαμβάνεται ή εκτιμά την προοπτική αποτελεσματικότητάς τους. Μετά και την ολοκλήρωση των Προγραμματικών δηλώσεων άλλωστε, θα περάσουμε από την περίοδο της αναδιοργάνωσης, στην περίοδο της εφαρμογής. 

  Και εκεί είναι η ουσία. Και εκεί άλλωστε θα έχει γόνιμο νόημα η όποια κριτική. Το πώς δηλαδή τα μέλη της νέας κυβέρνησης, θα μπορέσουν να κάνουν delivery το Πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός και υπερψηφίσθηκε μέσα από την εθνική κάλπη. Ένα Πρόγραμμα που έχει ως στόχο την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας, την εκ νέου παραγωγή πλούτου, την επανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας, την ανασύσταση της μεσαίας τάξης και τον εξορθολογισμό στρεβλώσεων σε πλήθος τομέων της καθημερινότητας των πολιτών. 

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων