Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Ιουλ-2019 00:01

  Το navigator δείχνει... κανονικότητα

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου

  Η χώρα έχει αρχίσει να βρίσκει την πλοήγηση για την επιστροφή της στην κανονικότητα. Αυτό φάνηκε και στη χθεσινή ομολογιακή έκδοση. 

  Δεν θα πρέπει να είναι κανείς υπερβολικός. Δεν αποτελεί επιτυχία μόνο της νέας κυβέρνησης η θεαματική αποδοχή του ελληνικού επταετούς ομολόγου. Έχει και η προηγούμενη κυβέρνηση μερίδιο στην επιστροφή της χώρας στις αγορές με ευνοϊκούς όρους. Το βέβαιο όμως είναι ότι πιστώνεται στις προσδοκίες των αγορών από τη νέα κυβέρνηση και στα θετικά πρώτα δείγματα γραφής το γεγονός ότι επιτεύχθηκε το χαμηλότερο μέχρι στιγμής επιτόκιο για ελληνικούς τίτλους με εντυπωσιακή ζήτηση και με συμμετοχή σοβαρών θεσμικών και επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Και η ποιότητα της σύνθεσης του επενδυτικού κοινού έχει ιδιαίτερη σημασία. Αυτή άλλωστε ήταν και η προτεραιότητα για το οικονομικό επιτελείο. 

  Εκτός όμως από το ομόλογο, χθες είχαμε ένα ακόμα δείγμα επιστροφής στην κανονικότητα. Πρόκειται για τις διευκολύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εκεί όπου μέχρι τώρα απαιτούνταν έως και 20 ξεχωριστά δικαιολογητικά για την ολοκλήρωση μιας μεταβίβασης. Αφενός λοιπόν δημιουργείται ειδική επιτροπή που θα εισηγηθεί την απλοποίηση, ενώ η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά άμεσα στην ηλεκτρονικοποίηση των μεταβιβάσεων ακινήτων. Όσοι έχουν επιχειρήσει να μεταβιβάσουν ακίνητο γνωρίζουν πολύ καλά ποια ταλαιπωρία υφίστανται....

  Την ίδια στιγμή η ταχύτητα στην οργάνωση του κράτους διατηρείται σε υψηλούς ρυθμούς. Ήδη ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων. Η κυβερνητική ομάδα συμπληρώνεται χωρίς χάσιμο χρόνου και ταχύτερα από κάθε άλλη φορά. Με συμμετοχή αρκετών στελεχών της αγοράς. Ανθρώπων με σημαντική παρουσία στον ιδιωτικό τομέα. Εδώ πάντως ίσως βρίσκεται ένα σημείο που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί είναι αλήθεια ότι οι χειρισμοί στον δημόσιο τομέα απαιτούν πολλές φορές ιδιαιτερότητες και... ευαισθησίες και ελιγμούς...

  Δεδομένου και ότι τα πρώτα νομοσχέδια είναι πλέον έτοιμα για να κατατεθούν σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις, είναι σαφές ότι η... πλοήγηση προς την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας μίας χώρας μετά από πολλά χρόνια έχει χαραχθεί με σημαντικές πιθανότητες επιτυχίας. Μένει να φανεί αυτό και στα αποτελέσματα.

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων