Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Ιουλ-2019 00:01

  Οι αγορές περιμένουν ένα "σήμα"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Ενόψει και των Προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, οι αγορές αναμένουν ένα ισχυρό "σήμα", που θα πυροδοτήσει και την πλήρη αλλαγή κλίματος. 

  Βεβαίως, ένα σημαντικό μήνυμα για τις προθέσεις και την πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι το φορολογικό και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Από αυτά άλλωστε  -και από την υλοποίησή τους- θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό και η επιτυχία της νέας διακυβέρνησης για την ισχυρή επανεκκίνηση και ουσιαστική, πέραν των αριθμών, ανάκαμψη της οικονομίας. Την προσέλκυση επενδύσεων, την εκ νέου παραγωγή πλούτου και τη σημαντική ενίσχυση της απασχόλησης. 

  Γιατί η ελληνική οικονομία πρέπει να γίνει και πάλι παραγωγική και δημιουργική. Δεν μπορεί να επιβιώσει μία οικονομία που οι κυριότερες μπίζνες της είναι η διαχείριση των κόκκινων δανείων - της αποτυχίας της δηλαδή...- και το Airbnb. Γι' αυτό άλλωστε και ο πήχης των προσδοκιών είναι τόσο ψηλά για τη νέα κυβέρνηση. Ιδιαίτερα μετά από μία μακρά περίοδο κατά την οποία η επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζονταν αν όχι εχθρικά, σε κάθε περίπτωση μη φιλικά...

  Το ξεκαθάρισμα και η προώθηση μίας εμβληματικής επένδυσης όπως το Ελληνικό ή η εύρεση λύσης στο μείζον πρόβλημα της ΔΕΗ αποτελούν ασφαλώς δύο μέτωπα στα οποία η νέα κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει -πιο εύκολα στο πρώτο, δυσκολότερα στο δεύτερο- και να δείξει ότι πραγματικά η χώρα γύρισε σελίδα. Ωστόσο, ίσως να χρειάζεται κάτι ακόμα. Κάτι νέο, κάτι που θα "ξεκλειδώσει" τον όποιο σκεπτικισμό υπάρχει ακόμα στους επενδυτές. 

  Τι θα μπορούσε να είναι αυτό; Ίσως κάποια άλλη επένδυση, μη προβλεπόμενη, ένα μεγάλο επιχειρηματικό deal, κάτι που να δείχνει ότι όλοι όσοι "βλέπουν" προς τη χώρα, τώρα παίρνουν και την απόφαση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει αλυσίδα εξελίξεων, επιχειρηματικών συμφωνιών, εξαγορών και επενδυτικών δράσεων σε μία σειρά από τομείς. Χρειάζεται δηλαδή ίσως ένας "κράχτης" πέραν εκείνων που είναι γνωστά και εν πολλοίς αναμενόμενα. Κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε σαφώς το κλίμα και στο Χρηματιστήριο. Το οποίο κακώς έχει μείνει εκτός των υπολογισμών του αναπτυξιακού παιχνιδιού. Τα πολιτικά "φαντάσματα" του μακρινού παρελθόντος πρέπει κάποια στιγμή να ξορκιστούν από την αγορά...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων