Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Ιουλ-2019 00:01

  Κυβέρνηση με αρχές μάνατζμεντ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 

  Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τον κόσμο των επιχειρήσεων, διέκριναν στον αρχικό βηματισμό της νέας κυβέρνησης, τις βασικές αρχές ενός μοντέλου αποτελεσματικού μάνατζμεντ. Ο πρωθυπουργός λειτούργησε όπως ένας καλός CEO όταν αναλαμβάνει μια καινούρια δουλειά: από τις πρώτες ημέρες είδαμε να εφαρμόζει συγκεκριμένο σχεδιασμό,  τέθηκαν στόχοι, επελέγη η ομάδα με ειδικά χαρακτηριστικά που θα κληθεί να φέρει σε πέρας αυτούς τους στόχους, οργανώθηκε έλεγχος απόδοσης με κριτήρια αξιολόγησης. 

  Το μείγμα της ομάδας από πολιτικούς και τεχνοκράτες καλύπτει τις διαφορετικές ανάγκες και διασφαλίζει τις απαραίτητες ισορροπίες. Η οργάνωση και το σύστημα εγγυώνται την επιτυχία των στόχων για καλυτέρευση της λειτουργίας του κράτους, διευκόλυνση των επενδύσεων, βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, μείωση της φορολογίας.

  Το νέο αυτό μοντέλο διακυβέρνησης – διοίκησης είναι αλήθεια ότι καταρρίπτει στερεότυπα και καθιερωμένες αντιλήψεις περί λειτουργίας των κυβερνήσεων, όπως τις έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα. Είναι όμως αυτό κακό; Ιδιαίτερα όταν το παραδοσιακό μοντέλο αποδείχθηκε ξεπερασμένο, αναποτελεσματικό και εν πολλοίς ευθύνεται για την αδυναμία της χώρας να αντιμετωπίσει και να υπερβεί την κρίση; 

  Ήδη από πολύ νωρίς το νέο μοντέλο διακυβέρνησης ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με την πρώτη δοκιμασία στην καταστροφική κακοκαιρία της Χαλκιδικής με θετικά δείγματα γραφής. Η κινητοποίηση ήταν άμεση, το μισό υπουργικό συμβούλιο πήγε με καθορισμένη ατζέντα και αρμοδιότητες, αποφεύχθηκαν οι περιττές δηλώσεις, υπήρξε άμεση σαφής και αναλυτική ενημέρωση. 

  Είναι αλήθεια ότι ο Έλληνας δεν έχει συνηθίσει στην ομαδική, συστηματική και οργανωμένη δουλειά. Υπό αυτήν την έννοια, θα πρέπει και από πλευράς κοινωνίας να υπάρξει η αντίστοιχη αποδοχή και ωριμότητα. Ακόμη και ο κρατικός μηχανισμός, το δημόσιο και οι φορείς του, θα κληθούν να ανταποκριθούν στην αλλαγή. Έχουν όμως όλοι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποδείξουν ότι με την κατάλληλη ηγεσία, τη σωστή οργάνωση και σύστημα, μπορούν να είναι αποτελεσματικοί επ' ωφελεία της κοινωνίας και του πολίτη. 

  Το μοντέλο μπορεί και θα δουλέψει. Ο πήχης μπήκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ψηλά. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία που θα έχουμε...

  dimitris.papakonstantinou@capital.gr
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων